x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prințul Mohammed bin Salman, scos basma curată în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi

Prințul Mohammed bin Salman, scos basma curată în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi

de Şerban Mihăilă    |    09 Sep 2020   •   08:42
Prințul Mohammed bin Salman, scos basma curată în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi

Cinci dintre ucigașii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în consulatul țării sale din Istanbul, în 2018, au fost iertați de la pedeapsa cu moartea de către un tribunal din Arabia Saudită, la capătul unui proces considerat, de opinia publică internațională, o „parodie” de factură îndoielnică. Atât ancheta autorităților, cât și derularea procesului par să fi avut un singur obiectiv: mușamalizarea rolului jucat de moștenitorul tronului saudit, prințul Mohammed bin Salman, considerat de mulți „artizanul” masacrului de la consulatul din Turcia.    

 

Un tribunal saudit a anulat pedepsele cu moartea a cinci condamnați în procesul asasinării lui Jamal Khashoggi, preschimbându-le în câte 20 de ani de închisoare, după ce familia editorialistului de la „The Washington Post”, care a scris articole critice la adresa puterii de la Riad, a declarat că nu dorește pedeapsa capitală pentru aceștia, a relatat „The Independent”. „Cinci dintre condamnați au primit 20 de ani de închisoare, iar alți trei vor fi încarcerați pentru perioade cuprinse între șapte și 10 ani”, a anunțat agenția oficială saudită de presă, citată de „The Guardian”. Televiziunea de stat din Arabia Saudită a transmis detalii sumare despre verdictele finale și nu a făcut publice numele persoanelor condamnate. Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, care scria pentru ziarul american articole critice la adresa prințului Mohammed bin Salman, a fost ucis și apoi dezmembrat, în octombrie 2018, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, de către o echipă trimisă de Riad, formată din 15 agenți saudiți, iar cadavrul său nu a fost încă descoperit. La scurt timp după asasinat, atât CIA, cât și reprezentantul ONU însărcinat cu acest caz au stabilit o legătură directă între prințul moștenitor saudit și uciderea jurnalistului de 59 de ani, acuzație respinsă cu vehemență de către autoritățile de la Riad. Oficialitățile americane și turce au descoperit însă rapid că un medic legist, ofițeri de informații și de securitate, precum și alte persoane care lucrau pentru Mohammed bin Salman au fost implicate în această crimă. După negarea categorică inițială a asasinării jurnalistului care trăia în exil în SUA, Arabia Saudită a recunoscut derularea unei operațiuni „necontrolate” în consulatul său din Turcia, care a degenerat într-un masacru. În aprilie 2019, cei patru copii ai jurnalistului au primit, fiecare, din partea conducerii de la Riad, case în valoare de milioane de dolari, precum și compensații lunare de zeci de mii de dolari pentru „a continua să manifeste reținere în declarațiile publice” pe tema masacrării tatălui lor, dezvăluia, la vremea respectivă, „The Washington Post”. 

 

O parodie de proces

După ce, în luna mai, fiii lui Khashoggi au declarat că „i-au iertat” pe asasini, experții juridici internaționali au realizat că asistă la „o parodie”, notează „The Guardian” De altfel, procesul a fost criticat cu vehemență atât de către organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului, cât și de către anchetatorii independenți ai ONU, care au remarcat la unison că nicio oficialitate saudită de rang înalt nu a fost găsită vinovată în legătură cu acest asasinat. „Conform legislației internaționale pentru drepturile omului, uciderea lui Khashoggi a fost o execuție extrajudiciară pentru care Arabia Saudită ar trebui trasă la răspundere”, a afirmat Agnes Callamard, investigatoare a ONU, citată de „The Independent”. „Acest caz necesită anchetarea lanțului de comandă, pentru a-i identifica pe artizanii asasinatului, precum și pe cei care au incitat, au permis sau au închis ochii la crimă, cum ar fi prințul moștenitor”, a adăugat Callamard. Concomitent, fosta logodnică turcoaică a lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a catalogat verdictul tribunalului drept „o farsă”. „Verdictul dat astăzi în Arabia Saudită este din nou o bătaie totală de joc la adresa justiției. Comunitatea internațională nu va accepta o asemenea farsă”, a scris Cengiz, pe Twitter. „Cine a pus la cale asasinatul, cine l-a ordonat, unde e cadavrul? Acestea sunt cele mai importante întrebări, rămase însă fără răspuns!”, a încheiat ea.

 

Autoritățile saudite închid cazul, fără ca lumea să fi aflat adevărul în privința persoanei răspunzătoare de moartea lui Jamal!

Hatice Cengiz, logodnica lui Jamal Khashoggi

×