x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Profitul băncilor din zona euro, în cădere liberă

Profitul băncilor din zona euro, în cădere liberă

06 Oct 2020   •   14:27
Profitul băncilor din zona euro, în cădere liberă

Băncile din zona euro sunt puse la grea încercare. Profitabilitatea lor a scăzut semnificativ în trimestrul doi al acestui an, arată un raport BCE, citat de Reuters.

Rentabilitatea capitalului a fost de 0,01% în primul semestru, semnificativ redusă de la 6,01% în aceeași perioadă a anului precedent. În 7 din cele 19 state care aparțin zonei euro, rentabilitatea a fost negativă.

Creditele neperformante au ajuns la 503 miliarde de euro în trimestrul doi din 2020, asemănător cu cel din primele trei luni ale anului, când se situa la 501 miliarde de euro. Acest lucru arată că garanțiile de stat au ajutat băncile să-și mențină un echilibru al acestor credite.

Instituțiile financiare practică vânzarea creditelor neperformante altor investitori, la prețuri mai mici pentru a putea astfel să acorde noi credite. În perioada 2014-2019, jumătate din acestea, care au avut o valoare totală de 450 de miliarte de euro, au fost achiziționate de Cerberus, Blackstone, Lone Star şi Goldman Sachs.

Datoriile din zona euro se așteaptă să crească în perioada următoare. Acestea includ creditele imobiliare, datoriile la carduri și cele contractate pentru cumpărarea de autovehicule. 

 

×
Subiecte în articol: bănci profit zona euro