x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protestatarii din Venezuela au inventat cocteilurile "Poopootov"

Protestatarii din Venezuela au inventat cocteilurile "Poopootov"

11 Mai 2017   •   21:45
Protestatarii din Venezuela au inventat cocteilurile "Poopootov"

Protestele de miercuri din Venezuela ar putea fi considerate unele dintre cele mai murdare dintre cele care au avut loc în ultimele şase săptămâni în această ţară, demonstranţii utilizând, pe lângă "tradiţionalele" cocteiluri cu materiale inflamabile, pietre şi gaze lacrimogene, recipiente cu excremente pe care le-au aruncat în forţele de ordine, informează Reuters. Noua tactică a fost numită "Poopootov", un joc de cuvinte derivat din cocteilurile Molotov intens folosite în cadrul protestelor de stradă din Venezuela. 

''Ei au gaze, noi avem fecale'', se arată în unul dintre mesajele distribuite pe reţelele de socializare prin care venezuelenii au fost chemaţi la ''Shit March'' (Marşul fecalelor). 

Pe fondul inflaţiei care a depăşit 100%, a lipsei de medicamente de bază şi a faptului că milioane de persoane nu au acces la alimente, ţara se confruntă cu o criză majoră. De săptămâni întregi, sute de mii de oameni ies în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de conducerea preşedintelui nepopular Nicolas Maduro. 

Unii dintre susţinătorii opoziţiei au respins iniţiativa de a folosi cocteiluri cu fecale animale sau umane numind-o o tactică neigienică şi inadecvată, chiar dacă este adresată unui Guvern pe care îl dispreţuiesc. Mulţi au menţionat chiar că aruncarea de excremente ar putea duce la amplificarea cazurilor de boli infecţioase al cărui număr a crescut din cauza lipsei medicamentelor şi a materialelor dezinfectante. 

"Copiii ies în stradă doar cu pietre. Aceasta este arma lor. Acum ei mai au o armă: excrementele'', a declarat un medic stomatolog în vârstă de 51 de ani în timp ce pregătea în locuinţa sa cutii cu fecale pentru manifestanţi, conform sursei citate. ''Una dintre pacientele mele strânge excremente de la copilul său', a spus stomatologul care a solicitat să nu îi fie dezvăluită identitatea. 

Mesajele legate de ''Shit March'' au devenit virale pe reţeaua WhatsApp din Venezuela. Grupurile de utilizatori au oferit instrucţiuni pas cu pas despre prepararea cocteilurilor ''Poopootov'', iar unii dintre ei au insistat să nu fie folosite recipiente din sticlă pentru proiectilele având ca scop umilirea forţelor de ordine, nu rănirea lor. 

Venezuela se confruntă cu o gravă criză economică şi politică şi este, de la începutul lunii aprilie, scena unor ample demonstraţii care vizează organizarea de alegeri generale anticipate înainte de sfârşitul mandatului preşedintelui Maduro în decembrie 2018. 

Casa Albă a informat sâmbătă că H.R. McMaster, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, şi Julio Borges, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-au întâlnit vineri şi au agreat necesitatea unei finalizări "rapide şi paşnice" a crizei politice de la Caracas. Cei doi au discutat "necesitatea ca guvernul să respecte Constituţia Venezuelei, să elibereze prizonierii politici, să respecte Adunarea Naţională şi să organizeze alegeri libere şi democratice". 

Confruntat de la începutul lunii aprilie cu proteste anti-guvernamentale care au făcut peste 30 de morţi, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat luni crearea unei noi adunări populare pe care adversarii au descris-o ca o tentativă a puterii de a scoate pe tuşă Adunarea Naţională. Borges a răspuns chemând venezuelenii să se revolte. 

Opt ţări latino-americane au condamnat utilizarea excesivă a forţei împotriva protestatarilor venezueleni, a anunţat săptămâna trecută ministerul mexican de externe. 

Violenţele din Venezuela se suprapun peste o criză economică gravă în acest stat sud-american, membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). 

Papa Francisc şi-a oferit ajutorul pentru un "dialog", dar "cu condiţii foarte clare". Însă, opoziţia venezueleană a oficializat duminică într-o scrisoare către Papa Francisc refuzul său de reluare a dialogului cu preşedintele Maduro "dacă nu există garanţii" asupra modalităţilor de discuţie. AGERPRES

×