x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Violențe la protestele de amploare din Franța

UPDATE Violențe la protestele de amploare din Franța

30 Noi 2020   •   10:07
UPDATE Violențe la protestele de amploare din Franța
Sursa foto: Hepta

La protestele desfășurate în mai multe orașe din Franța, în weekend, au participat 133.000 de persoane, dintre care 46.000 au manifestat doar în Paris, potrivit informațiilor Ministerului de Interne, citat de AFP. Acestea au vizat noile legi de securitate care dau puteri sporite poliției și aduc atingere libertății presei.

Organizatorii au anunțat că au fost 500.000 de participanți, dintre care 200.000 în capitala Franței.

Au avut loc ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine. 76 de polițiști au fost răniți și 81 de persoane arestate. La Rennes, poliția a folosit gaze lacrimogene. 
Proteste de amploare au avut loc la Paris, Lyon, Marsilia, Strasgourg. 

Executivul a inițiat o nouă lege de securitate pentru protecția poliției, în care sunt restricționate, printre altele, înregistrările video din timpul operațiunilor. ALte acte normative ar putea aduce atingere libertății presei. Acestea se află în dezbaterea parlamentului. 

UPDATE 1 La protestele de amploare care s-au desfășurat ieri în multe orașe din Franța, au fost arestate 81 de persoane, iar 62 de polițiști și jandarmi sunt răniți. Manifestanții s-au opus unui proiect de lege privind violența  forțelor de ordine, transmite AFP.

Doi protestanți au fost răniți de forțele de ordine. La Paris nu a fost realizat, deocamdată, un bilanţ al persoanelor lovite.
Fotograful sirian independent, Ameer al Halbi, în vârstă de 24 de ani, a fost rănit la faţă.

La manifestații au participat 133.000 de persoane, dintre care 46.000 la Paris, potrivit datelor Ministerului francez de Interne. Organizatorii au anunţat 500.000 de participanţi, dintre care 200.000 în capitală.

Mobilizarea puternică împotriva proiectului de lege 'Securitate Globală', care potrivit detractorilor ar limita în special libertatea de informare, a survenit după două scandaluri legate de violenţe poliţieneşti în ultimele zile, care au adus subiectul la un punct de fiebere şi l-au determinat pe preşedintele Emmanuel Macron să se implice în acest dosar.

ȘTIRE INIȚIALĂ În mai multe orașe din Franța au loc proteste de amploare din cauza unui proiect de lege privind siguranța publică. Zeci de mii de persoane au ieșit pe strășile orașelor Paris, Lyon, Rennes, Lill, Montpellier. Au avut loc incidente violente. 

Manifestanţii denunţă proiectul de lege privind siguranţa generală, care prevede limitarea posibilităţii filmării agenţilor forţelor de ordine.

Proteste similare au avut loc, vineri seară, în Nantes, Besançon şi La Roche-sur-Yon.

În Paris, "Marşul pentru libertate", între Piaţa Republicii şi Piaţa Bastiliei, a fost interzis de Prefectura Poliţiei, dar decizia a fost anulată de o instanţă judiciară.

În paralel, are loc şi un protest al Mişcării "Vestele galbene", în Piaţa Trocadero. Mişcarea "Vestele galbene" organizează frecvent mitinguri în Franţa, denunţând erodarea nivelului de trai.

Protestele faţă de proiectul de lege privind siguranţa publică intervin în contextul în care agenţi de poliţie sunt acuzaţi de comiterea unor acte de violenţă. Patru polițiști au fost suspendaţi din funcţii şi sunt în detenţie preventivă după reclamaţii privind violenţe asupra unui producător de muzică de culoare, la Paris. O altă investigaţie vizează evacuarea, în mod violent, a unei tabere de imigranţi din Paris.

Proiectul de lege privind siguranţa publică prevede suplimentarea competenţelor forţelor de ordine şi limitarea filmării agenţilor forţelor de ordine. Difuzarea publică a imaginii cu un agent de poliţie sau jandarm în acţiune ar putea fi sancţionată cu un an de închisoare sau 45.000 de euro amendă, conform proiectului.

Actul normativ a fost iniţiat de Republica în Mişcare (LREM), formaţiunea înfiinţată de preşedintele Emmanuel Macron. Acesta a fost aprobat deja în primă lectură de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentulu. Pe fondul protestelor, premierul Jean Castex a propus înfiinţarea unei comisii independente care să analizeze prevederile proiectului, înainte de a fi dezbătut în Senat.

Mediafax

×
Subiecte în articol: proteste franta