x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste masive în Franţa faţă de măsurile lui Macron privind vaccinarea şi certificatul Covid-19

Proteste masive în Franţa faţă de măsurile lui Macron privind vaccinarea şi certificatul Covid-19

14 Iul 2021   •   22:25
Proteste masive în Franţa faţă de măsurile lui Macron privind vaccinarea şi certificatul Covid-19
Sursa foto: Hepta

UPDATE Violenţe între protestatari care se opun vaccinării şi utilizării certificatelor Covid-19 au avut loc, miercuri după-amiază, în oraşul francez Lyon, afirmă surse citate de postul BFMTV.

Aproximativ 1.400 de persoane au protestat în Piaţa Bellecour, în centrul oraşului Lyon. Unii manifestanţi au aruncat cu obiecte spre agenţii forţelor de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Protestatarii au scandat "Libertate" "Jos dictatura" şi au afişat mesajul "Care vă sunt limitele supunerii?".

Forţele de ordine au intervenit pentru a bloca intrarea protestatarilor pe străzile comerciale din jurul Pieţei Bellecour din Lyon.

În numeroase oraşe din Franţa au loc proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Incidente violente s-au produs şi în oraşele Paris şi Annecy.

UPDATE Sute de protestatari antivaccinare au pătruns cu forţa, miercuri după-amiază, în curtea Prefecturii din oraşul Annecy, situat în sud-estul Franţei, informează postul BFMTV.

Aproximativ 200 de manifestanţi violenţi care se opun impunerii vaccinării obligatorii şi utilizării Certificatelor Covid-19 au pătruns cu forţa în curtea sediului Prefecturii departamentului Haute-Savoie, în oraşul Annecy.

Manifestanţii au deschis cu forţa porţile instituţiei, dar nu au provocat alte daune. Au rămas în curtea Prefecturii, fără a încerca să pătrundă în clădire.

În numeroase oraşe din Franţa au loc proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19.

"Condamn cu cea mai mare fermitate pătrunderea unor indivizi în incinta Prefecturii din Haute-Savoie în această după-amiază", a reacţionat ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin.

Stire initiala Mii de persoane au protestat miercuri, de Ziua Naţională, în mai multe oraşe în Franţa, denunţând deciziile preşedintelui Emmanuel Macron privind utilizarea certificatului Covid-19 şi impunerea vaccinării pentru personalul medical, informează publicaţiile Le Figaro şi Le Monde.

Mii de oameni protestează în oraşele Paris, Toulouse, Montpellier, Marseille şi Annecy. La proteste participă inclusiv activişti ai Mişcării "Vestele Galbene", care denunţă de doi ani erodarea nivelului de trai în Franţa şi restricţiile antiepidemice.

În Paris s-au înregistrat confruntări sporadice între manifestanţi şi forţele de ordine. Manifestanţii au scandat "Libertate", "Contra dictaturii", "Contra permisului sanitar". Forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor. În următoarele zile, sunt programate proteste în toate regiunile Franţei.

Deciziile preşedintelui Emmanuel Macron privind vaccinarea obligatorie a personalului medical care intră în contact cu persoane vulnerabile şi privind extinderea utilizării certificatelor Covid-19 generează controverse juridice în Franţa, existând numeroase voci care denunţă încălcarea drepturilor.

Preşedintele Emmanuel Macron a apărut luni seară la televiziuni şi a transmis că, deşi situaţia epidemică ar fi "sub control", vaccinarea anticoronavirus trebuie să devină obligatorie pentru angajaţii medicali care intră în contact cu "persoane fragile", iar certificatele Covid-19, care atestă vaccinarea, vindecarea sau un test negativ, vor deveni obligatorii pentru participarea la evenimente unde sunt prezente mai mult de 50 de persoane, inclusiv în trenuri şi avioane, dar nu şi în mijloacele de transport în comun urbane.

În acest context, 926.000 de persoane s-au înscris imediat pe platforme online pentru a se programa la vaccinare. "Poate că acesta a fost efectul dorit", afirmă Serge Slama, profesor de Drept Public la Universitatea Grenoble-Alpes.

"Calendarul prezentat de preşedinte este total nerealist. Este vorba de o strategie imediată, în trei săptămâni toată lumea ar trebui să fie vaccinată, ceea ce nu este fezabil", acuză profesorul Serge Slama.

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii, în Franţa, care are populaţia de peste 67 de milioane de locuitori, până acum s-au vaccinat cu prima doză 35,9 milioane de persoane. Ambele doze le-au fost administrate la 27,8 milioane de persoane.

"Există riscul unei apariţiei unei fracturi în egalitate, între cei aproape 36 de milioane de francezi vaccinaţi şi 30 de milioane de francezi care vor fi excluşi de facto din activităţile cotidiene; de asemenea, apar probleme de constituţionalitate, din cauza măsurilor disproporţionate, care afectează drepturi fundamentale", argumentează profesorul Serge Slama.

"Imaginaţi-vă că trebuie să prezentaţi codul QR în mod sistematic, de şase-şapte ori pe zi. Este neverosimil. Există o disproporţie între constrângerile care ne sunt impuse şi drepturile noastre de a ne deplasa şi de a face anumite lucruri, în timp ce rata de infectare rămâne scăzută", afirmă, la rândul său, Paul Cassia, profesor de Drept Public la Universitatea Panthéon-Sorbonne.

 

×
Subiecte în articol: proteste franta