x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Puternică mobilizare pentru a spune "Stop!" violenţelor domestice, în Franța

Puternică mobilizare pentru a spune "Stop!" violenţelor domestice, în Franța

23 Noi 2019   •   18:11
Puternică mobilizare pentru a spune "Stop!" violenţelor domestice, în Franța

Un mare număr de manifestanţi au defilat sâmbătă în toată Franţa pentru a spune "Stop!" violenţelor sexiste şi sexuale, precum şi crimelor împotriva femeilor al căror număr (cel puţin 116 de la începutul anului) suscită o indignare fără precedent în ţară, informează France Presse.

La Paris, numeroşi manifestanţi, atât femei, cât şi bărbaţi, agitau pancarte cu fotografii ale persoanelor apropiate lor, care fuseseră ucise.

Pe o pancartă deasupra coloanei de manifestanţi se putea citi un slogan împotriva "justiţiei complice", în timp ce pe altele înscrisuri precum "Cine nu spune nimic- consimte!", "Femeilor asasinate, patria indiferentă!".

De la începutul anului 2019, cel puţin 116 femei au fost ucise de partenerul lor sau de fostul lor partener, potrivit unui bilanţ şi unui studiu de la caz la caz întreprinse de AFP. Organizaţia feministă "Femei ucise de parteneri sau de foşti" a înregistrat 137 de femei ucise într-un cadru conjugal de la 1 ianuarie.

În anul 2018, numărul femeilor ucise fusese de 121 de victime, potrivit Ministerului francez de Interne.

Circa 30 de marşuri au fost organizate, de asemenea, în restul Franţei, în special la Toulouse (sud-vest), unde coloana de manifestanţi a reunit mai multe sute de participanţi.

Anul trecut, aproape 50.000 de persoane se reuniseră la sfârşitul lunii noiembrie în toată Franţa, între care 30.000 la Paris, potrivit organizatoarelor, deşi poliţia numărase la rândul său 12.000 de manifestanţi în Capitală.

"Credem că acesta va fi un marş istoric", a declarat sâmbătă una dintre organizatoare, Caroline De Haas, convinsă că "nivelul de conştientizare a problemelor violenţei este pe cale de a evolua într-un mod destul de radical".

Militanta feministă a indicat totuşi o "lipsă de mijloace" şi o "absenţă a răspunsului la nivelul guvernului". Ea cere un miliard de euro pentru lupta împotriva violenţelor comise împotriva femeilor, în timp ce bugetul care îi este alocat este de 361,5 milioane de euro anual, conform cabinetului secretarului de stat al Egalităţii între femei şi bărbaţi, Marlene Schiappa.

Această mobilizare survine chiar înaintea încheierii luni a unei vaste consultări cu privire la violenţele conjugale, lansată la începutul lunii septembrie într-o încercare de a eradica acest flagel. Premierul Edouard Philippe, însoţit de 12 membri ai guvernului, urmează să anunţe 40 de măsuri în acest sens.

Aproape 70 de organizaţii şi numeroase personalităţi s-au alăturat marşului la Paris. Printre acestea, Vincent Trintignant, fratele actriţei Marie, ucisă de actorul Bertrand Cantat în 2003.

Circa 213.000 de femei majore cad victime în fiecare an violenţelor fizice şi/sau sexuale din partea partenerului lor sau fostului partener, potrivit datelor oficiale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta violenta domestica manifestatie