x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul trece opoziția pe lista grupărilor teroriste! Putin îi lichidează, unul câte unul, și pe adepții lui Navalnîi

Kremlinul trece opoziția pe lista grupărilor teroriste! Putin îi lichidează, unul câte unul, și pe adepții lui Navalnîi

de Şerban Mihăilă    |    22 Apr 2021   •   07:20
Kremlinul trece opoziția pe lista grupărilor teroriste! Putin îi lichidează, unul câte unul, și pe adepții lui Navalnîi

Dorința lui Putin de a rămâne nestingherit în fruntea Rusiei cel puțin până în 2036, fără a fi contestat din interior, este pe cale să se îndeplinească. Kremlinul pregătește lovitura finală asupra aliaților și susținătorilor lui Aleksei Navalnîi, principalul contestatar al președintelui Putin și liderul opoziției ruse, aruncat deja de Moscova după gratii. Acum, executanții lui Putin sunt gata să lichideze întreaga organizație condusă de Navalnîi, trecând-o pe lista neagră a grupărilor extremiste, în compania rețelei teroriste Al-Qaeda.

 

Invocând „dovezi secrete”, un tribunal din Moscova este pregătit să declare, săptămâna viitoare, că Fundația Anti-Corupție (FBK) a disidentului Navalnîi, precum și filialele acesteia, întinse pe întreg teritoriul Rusiei, sunt organizații extremiste, etichetare oficială utilizată anterior în cazul teroriștilor din Al-Qaeda sau al membrilor confesiunii creștine Martorii lui Iehova. Această decizie îi va expune direct pe liderii, finanțatorii și susținătorii rețelei politice create de Navalnîi la amenzi uriașe și chiar la ani grei de pușcărie, anunță publicația britanică „The Guardian”. De altfel, adepții liderului încarcerat al opoziției ruse, care urmau să participe ieri la manifestații de amploare contra exterminării fizice la care ar fi supus disidentul în închisoare, erau unanim de părere că trebuie să se aștepte la ce este mai rău din partea autorităților. Înaintea protestelor anunţate în peste 100 de orașe, în aceeași zi în care Putin îşi rostea discursul anual în fața parlamentului, poliția rusă a făcut mai multe raiduri la sediile FBK, arestând o serie de aliați ai lui Navalnîi pentru „organizarea de manifestații neautorizate”. Precedentele manifestaţii, derulate după arestarea lui Navalnîi, în ianuarie, s-au soldat cu peste 11.000 de arestări. În momentul de față, Navalnîi se află de trei săptămâni în greva foamei, protestând astfel față de lipsa tratamentului medical în colonia penală unde ispășește doi ani și jumătate pentru fraudă, în urma unei condamnări cu iz politic. 




 

Degringoladă. Kremlinul deschide șampania

 

Înaintea protestelor de ieri și a deciziei privind plasarea FBK pe lista organizațiilor extremiste, membrii unor filiale din țară ale mișcării fondate de Navalnîi s-au dat la fund, iar alții s-au apucat să șteargă datele despre autorități, postate frecvent pe rețelele sociale rusești. Alți lideri regionali au declarat însă sus și tare că nu vor abandona opoziția față de Putin, indiferent ce urmează să se întâmple. Pe zi ce trece, devine însă tot mai clar că o eră extrem de importantă a opoziției politice din Rusia se apropie de sfârșit, în condițiile în care, aproape sigur, organizația lui Navalnîi va fi obligată să acționeze în mod clandestin, sub pretextul mai mult decât discutabil că ar reprezenta o amenințare la adresa securității statului. „Nu există niciun dubiu că Fundația Anti-Corupție va fi catalogată drept organizație extremistă, alături de filialele sale regionale și, într-adevăr, acest lucru va fi folosit ca o nouă încercare de a lichida întreaga noastră structură!”, a afirmat Leonid Volkov, unul dintre principalii colaboratori ai lui Navalnîi și organizator al protestelor de ieri, citat de „The Guardian”. „Vom găsi o cale de a ne continua munca, dar va trebui să o facem foarte atent pentru a evita acuzațiile penale contra susținătorilor și angajaților noștri. Dacă lăsăm lucrurile așa cum sunt, cu siguranță vor fi inițiate proceduri penale în masă împotriva tuturor membrilor filialelor regionale!”, a adăugat Volkov, care s-a refugiat deja în străinătate alături de alți lideri ai opoziției, deciși să continue lupta de acolo. „Fiecare membru al echipei riscă 10 ani de închisoare, dar nu avem dreptul să știm pentru ce”, a mai apreciat el, referindu-se la informațiile potrivit cărora dovezile guvernului contra FBK vor fi secrete. De altfel, mulți angajați ai FBK sunt conștienți că vor deveni țintele Kremlinului, într-o vânătoare pregătită minuțios de Moscova pentru eliminarea opoziției. Lideri ai centrelor FBK sunt deja în arest la domiciliu sau au fost amendați cu sume exorbitante. Fără îndoială, arestarea lui Navalnîi a constituit o lovitură dură pentru FBK, lăsând organizarea acțiunilor interne pe seama structurilor din străinătate, conduse de lideri precum Volkov. În aceste condiții, în ultima perioadă, nu a existat o putere organizatorică clară și eficientă pe teren, mai ales în zilele premergătoare acțiunilor cruciale de protest din Rusia. 

 

Sperietoare pentru Putin

 

În ultimul deceniu, Navalnîi a construit o organizație de temut, care cuprinde o redacție puternică de știri, o echipă de investigații care a dezvăluit implicarea elitelor de la Kremlin în cazuri de corupție, un centru de cercetare ce are în vizor activitatea partidului de guvernământ Rusia Unită, precum și peste 35 de filiale regionale, întinse pe întreg teritoriul țării. Navalnîi este astfel un ghimpe în coasta Kremlinului încă de acum zece ani, când a devenit liderul de necontestat al unei opoziții ruse reprimate până atunci prin numeroase acțiuni de intimidare. Avocatul în vârstă de 44 de ani a fost arestat în mod repetat pentru organizarea de proteste contra puterii și, în două rânduri, a fost condamnat pentru nereguli financiare, în cazuri pe care el le consideră instrumentate politic. Navalnîi a devenit cunoscut după ce a început să prezinte cazuri de corupție ale clasei politice din Rusia și conexiunile lor cu Kremlinul. Dezvăluirile sale au prins rapid în rândul rușilor, sătui să trăiască modest și să fie mințiți în permanență de lideri politici corupți. În 2013, el s-a plasat pe locul secund în cursa pentru primăria Moscovei, în urma candidatului susținut de Putin, devenind o figură politică extrem de periculoasă pentru Kremlin. În 2018, Navalnîi a fost oprit să participe la alegerile prezidențiale, pe motiv că a avut condamnări. În 2019, în alegerile pentru consiliul local al Moscovei, el a ales o altă strategie, sprijinindu-i în fiecare district pe candidații cu cele mai mari șanse contra reprezentanților Rusiei Unite, partidul susținut de Putin. Încheiată printr-un mare succes, strategia urma să fie folosită și anul acesta, cu ocazia alegerilor parlamentare din toamnă. Tocmai din perspectiva mizei extrem de importante a acestor alegeri, Kremlinul pare însă hotărât să destructureze opoziția fără milă, asimilând-o cu organizațiile teroriste. 

 

Putin a declarat război total împotriva celor care nu sunt de acord cu el!” 

Vladimir Milov, colaborator al lui Navalnîi

 

×