x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Rusia va viza și SUA, dacă americanii mai pun rachete în Europa

Putin: Rusia va viza și SUA, dacă americanii mai pun rachete în Europa

de Şerban Mihăilă    |    21 Feb 2019   •   07:10
Putin: Rusia va viza și SUA, dacă americanii mai pun rachete în Europa

Rusia va riposta la orice desfășurare de armament nuclear american cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa, vizând nu doar țările care găzduiesc arsenalele americane, ci și Statele Unite, a avertizat președintele rus, Vladimir Putin. Kremlinul a acuzat în repetate rânduri administrația Trump că a ignorat flagrant Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), desfășurând în România sisteme de luptă „periculoase” pentru Rusia, care au devenit imediat ținte ale Moscovei.

Reacția Rusiei la orice desfășurare de rachete americane la granițele sale va fi fermă, iar factorii de decizie de la Washington, dintre care câțiva sunt obsedați de „pericolul” rusesc, ar trebui să evalueze riscurile înainte de a continua escaladarea înarmării, a declarat Putin, citat de Reuters, în timpul discursului său asupra Stării Națiunii, susținut ieri la Moscova. „Este dreptul lor să creadă ce vor. Știu ei însă să numere? Sunt sigur că știu. Să-i lăsăm să calculeze viteza și raza de acțiune a sistemelor de armament pe care le dezvoltăm”, a spus liderul de la Kremlin, în ropotele de aplauze ale celor prezenți. „Rusia va fi obligată să creeze și să desfășoare tipuri de armament ce pot fi folosite nu doar asupra teritoriilor de unde provine amenințarea directă la adresa noastră, ci și asupra teritoriilor în care se află centrele de decizie”, a spus Putin, potrivit Reuters, dând de înțeles că „sateliții” americanilor nu fac altceva decât să asculte de „ordinele” venite de la Washington, iar SUA pot deveni, la rândul lor, o țintă pentru ruși. Liderul de la Kremlin a comentat în acest fel decizia unilaterală a SUA de a se retrage, peste șase luni, din Tratatul INF, gest urmat imediat de un răspuns simetric din partea Moscovei. Cu două săptămâni în urmă, în discursul său asupra Stării Națiunii, președintele Donald Trump transmisese rușilor un mesaj clar: Casa Albă dorește să negocieze un nou tratat similar cu INF, însă numai dacă Rusia respectă condițiile americane și dacă, în acest acord, deocamdată bilateral, va fi inclusă și China, care își dezvoltă amenințător programele nuclear și balistic, nestingherită de nicio înțelegere internațională. Trump a mai spus că SUA se retrag din Tratatul INF, deoarece Rusia l-a încălcat în mod repetat de-a lungul anilor.

Avertisment direct

De cealaltă parte, Putin a insistat, ieri, că SUA sunt cele care au încălcat Tratatul INF, desfăşurând sistemul „AEGIS Ashore” în Europa, care ar putea lansa rachete „Tomahawk”. Lansatoarele se află în România și Polonia. Liderul rus a criticat Casa Albă, deoarece „nu a acţionat cinstit” şi nu a motivat corect decizia de retragere din Tratatul INF. De altfel, Putin a dat asigurări că Rusia nu doreşte o escaladare a tensiunilor, dar va replica la desfăşurarea sistemului „AEGIS Ashore”, care poate lansa rachete „Tomahawk” ce ar atinge teritoriul rus în numai 10 minute. „Lăsaţi iluziile, răspunsul din partea Rusiei va fi extrem de eficient”, a avertizat Putin, enumerând noile generații de armament dezvoltate de Moscova, între care şi racheta hipersonică „Zircon”, ce va fi montată pe nave şi submarine. Aseară, purtătorul de cuvânt adjunct al NATO, Piers Cazalet, a declarat că „sistemele AEGIS Ashore din România şi Polonia respectă pe deplin Tratatul INF”.

Tratatul INF interzice utilizarea rachetelor cu lansare de la sol cu rază scurtă și medie de acţiune și a fost semnat de SUA și Rusia în 1987.

 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin