x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin tună și fulgeră contra Occidentului

Putin tună și fulgeră contra Occidentului

14 Feb 2021   •   14:53
Putin tună și fulgeră contra Occidentului

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a acuzat ţările occidentale că se folosesc de opozantul Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, ca parte a „politicii lor de izolare” a Rusiei, informează AFP.

„Oponenţii noştri sau adversarii noştri potenţiali (...) au contat întotdeauna pe persoane ambiţioase, însetate de putere, le-au folosit mereu”, a spus Putin, într-un interviu pentru presa rusă, difuzat astăzi de postul de televiziune Rossia 24.

Evocând recentele proteste care au urmat revenirii în ţară şi încarcerării lui Navalnîi, preşedintele Rusiei a afirmat că şi acestea au fost alimentate din străinătate, pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Ei se folosesc de acest de Navalnîi tocmai acum, într-un moment în care cetăţenii tuturor ţărilor de pe glob, şi implicit şi ai noştri, cunosc epuizarea, frustrarea şi insatisfacţia” din cauza „condiţiilor în care trăiesc, a nivelului veniturilor lor”, a spus Putin.

În opinia sa, „numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar, dar şi în gestionarea pandemiei de coronavirus şi în conceperea vaccinului Sputnik V, „încep să-i irite” pe adversarii Moscovei. „Cu cât devenim mai puternici, cu atât această politică de izolare este mai puternică”, afirmă el.

Inamic declarat al Kremlinului, căruia Putin nici nu-i rosteşte numele, Navalnîi, în vârstă 44 de ani, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru încălcarea unui control judiciar care datează din 2014.

El a acuzat autorităţile ruse că vor să-l reducă la tăcere după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de asasinare pentru care îl face responsabil pe Putin.

Arestarea lui Navalnîi, la 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia după cinci luni de convalescenţă în Germania, a provocat ample demonstrații de susţinere pentru opozantul lui Putin, reprimate cu brutalitate în toată ţara şi soldate cu peste 10.000 de arestări.

×
Subiecte în articol: putin