x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin vrea să conducă Rusia pe viață

Putin vrea să conducă Rusia pe viață

de Şerban Mihăilă    |    17 Ian 2020   •   10:17
Putin vrea să conducă Rusia pe viață

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a surprins pe toată lumea, miercuri, când a anunțat că demisionează, alături de întregul său Cabinet, la doar câteva ore după ce președintele Vladimir Putin își declara intenția de a rescrie Constituția țării, cu ajutorul unui referendum popular, pentru a modifica sistemul politic din Rusia.

 

Cutremurul politic de la Moscova sugerează că liderul de la Kremlin încearcă să-și pregătească din timp terenul, revizuind legea fundamentală pentru a putea să rămână la putere pe termen nedefinit, chiar și în eventualitatea în care ar fi nevoit să renunțe la titulatura de „președinte”. În momentul de față, Putin se află la cel de-al doilea mandat prezidențial consecutiv, din cele patru pe care le-a deținut în total, și, potrivit actualei legislații, nu mai are dreptul să candideze din nou pentru poziția supremă după 2024, atunci când îi expiră acest mandat. Putin a propus, miercuri, consolidarea rolului Parlamentului în alegerea guvernului, oferindu-i prerogativa de a alege premierul, pe care președintele va fi obligat să-l numească. În prezent, Duma (Camera Inferioară a Parlamentului) confirmă alegerea făcută de șeful statului. Forțele politice pro-Putin domină autoritar Parlamentul rus, iar această situație nu are șanse să se schimbe prea curând. Pe de altă parte, Putin a insistat că „Rusia trebuie să rămână o republică prezidențială puternică, în care președintele va păstra dreptul de a stabili obiectivele și prioritățile guvernului”. Un semn clar că puterea Kremlinului nu ar slăbi este acela că, potrivit propunerilor lui Putin, președintele și-ar menține atât puterea de a demite executivul, cât și atribuțiile de a-i numi pe șefii armatei, poliției și serviciilor de securitate, păstrându-și astfel controlul asupra acestora.

Din nou premier?

O serie de analiști ruși, dar și observatori politici internaționali au remarcat că, în timp ce Putin pare dispus să ofere legislativului mai multă influență, adevăratul său motiv este acela de a-și consolida și menține puterea pe viață, prin ocuparea unei noi poziții, cu un mandat nelimitat, de unde să poată dirija politica țării, așa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani. O poziție de președinte permanent al Consiliului Național de Securitate ar fi o soluție. Deocamdată, el pare să-și aleagă deja viitorul succesor, desemnându-l în funcția de premier pe şeful Fiscului, Mihail Mişustin, un personaj relativ necunoscut, considerat de opoziție un lider ușor controlabil. Într-un scenariu aplicat deja cu Medvedev, Putin ar putea redeveni premier, pentru a treia oară, și sporește acum prin Constituție și puterile acestei funcții, concomitent cu începerea selectării membrilor guvernului, pe care ar urma să-l conducă din 2024.

 

Ce idioți sunt cei care spun că Putin va pleca în 2024!”

Alexei Navalnîi, opozant al lui Putin

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin