x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport: Coreea de Nord, țara execuțiilor publice

Raport: Coreea de Nord, țara execuțiilor publice

de Şerban Mihăilă    |    12 Iun 2019   •   09:33
Raport: Coreea de Nord, țara execuțiilor publice

După ce a intervievat 610 de transfugi nord-coreeni, timp de patru ani, o organizație neguvernamentală din Coreea de Sud a anunțat că a identificat 318 locuri utilizate de conducerea de la Phenian pentru execuțiile publice. Raportul realizat de ONG dezvăluie decenii de execuții, pentru infracțiuni care variază de la furtul unei vaci, la vizionarea emisiunilor transmise de televiziunea sud-coreeană.     

Execuțiile publice aveau loc lângă râuri, pe câmpuri, în piețe, școli și pe terenuri de sport, arată raportul realizat de „Grupul de lucru pentru Tranziția Justiției”, ONG pentru apărarea drepturilor omului, scrie BBC. Mulțimi de peste 1.000 de oameni erau aduse pentru a asista la aceste execuții, mai precizează studiul, intitulat „Cartografierea sorții morților”. Raportul susține că membri ai familiilor celor condamnați la moarte, între care și copii, erau câteodată obligați să privească aceste execuții. Mai mult, cadavrele victimelor erau date rudelor foarte rar, iar acestea din urmă nu primeau locuri pentru a-și îngropa morții, dezvăluie documentul, dat publicității ieri. Potrivit mărturiilor oferite de transfugi, cea mai tânără persoană care a fost obligată să asiste la o execuție publică a fost un copil de șapte ani. O serie de execuții publice au avut loc în interiorul unor centre de detenție, precum închisorile și taberele de muncă, unde oamenii care își ispășesc condamnările din motive politice sunt forțați să lucreze în mină sau în exploatări forestiere. Un transfug aflat într-o tabără de muncă la începutul anilor 2000 a povestit cum 80 dintre colegii săi de suferință au fost obligați să asiste la execuția a trei femei acuzate că au încercat să fugă în China, arată raportul citat de BBC. Un ofițer din Ministerul Securității le-a spus deținuților că „acest lucru i s-ar putea întâmpla oricăruia dintre ei”. Potrivit raportului, execuțiile sunt „o metodă de bază pentru a genera frica și a-i descuraja pe cetățeni să se implice în activități considerate indezirabile de către regim”.

Plutonul de execuție și spânzurătoarea

Transfugii intervievați de ONG susțin că majoritatea pedepselor cu moartea sunt îndeplinite de plutoane de execuție formate din trei persoane. Deseori, „călăii” păreau băuți, deoarece, „din punct de vedere emoțional, uciderea altui om este un lucru dificil de realizat”, mai notează studiul citat de BBC.  Concomitent, există mărturii și despre execuții publice prin spânzurare, deși numărul acestora este extrem de mic. Raportul se mai referă și la o serie de oficialități nord-coreene executate în trecut, între care și unchiul actualului lider Kim Jong-un. Cu toate acestea, notează studiul, dezvăluirile în privința execuțiilor sunt extrem de greu de verificat și multe dintre acestea s-au dovedit false. În 2013, o cunoscută cântăreață nord-coreeană a fost „ucisă”, într-o „execuție publică” relatată de un ziar sud-coreean. În 2018, ea a reapărut însă miraculos, în mijlocul delegației nord-coreene care a vizitat Seulul înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Se pare că numărul execuțiilor publice este pe o pantă descendentă. Phenianul poate acționa însă cu mai mare discreție, deoarece încearcă să obțină un statut de normalitate”.

Ethan Shin, unul dintre autorii studiului

 

 

×
Subiecte în articol: coreea de nord