x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport oficial: Franţa, principala ameninţare militară pentru Brazilia

Raport oficial: Franţa, principala ameninţare militară pentru Brazilia

07 Feb 2020   •   20:28
Raport oficial: Franţa, principala ameninţare militară pentru Brazilia

Franţa este principala ameninţare militară pentru Brazilia în următorii 20 de ani, din cauza diferendelor privind Amazonia, potrivit unui raport secret al Ministerului brazilian al Apărării divulgat vineri de ziarul Folha de Sao Paulo, relatează AFP.

Acest cotidian respectat susţine că a obţinut o copie a acestui document de circa 40 de pagini intitulat "Scenarii de apărare 2040", redactat plecând de la previziunile a 500 de membri ai elitei militare braziliene care au participat la 11 reuniuni la minister în cursul celui de al semestru al lui 2019.

Cotidianul precizează că documentul conţine "consideraţii geopolitice realiste", dar şi "ipoteze oarecum delirante", precum cea privind un atentat cu virusul SARS al "ultranaţionaliştilor din sud-estul asiatic" la festivalul Rock in Rio din 2039.

Franţa este singura ţară menţionată ca o ameninţare în cele patru mari scenarii evocate în raport.

Într-unul dintre ele, menţionează documentul, potrivit ziarului, Parisul ar putea "oficializa în 2035 o cerere de intervenţie a ONU" în teritoriile tribului indigen Yanomami, la frontiera cu Venezuela, cu "o mare mobilizare a forţelor franceze în Guyana".

Prin acest teritoriu de peste mări care adăposteşte o parte din pădurea amazoniană, Franţa împarte o frontieră de 730 km cu Brazilia.

"Acest raport conţine multe incoerenţe (...) şi reprezintă o mărturie a impulsivităţii guvernului în chestiunile diplomatice", susţine Nelson During, director al site-ului specializat în chestiuni de apărare Defesanet.

Din punctul lui de vedere, raportul Ministerului Apărării, care a început să fie elaborat la momentul de vârf al crizei amazoniene, a fost "puternic contaminat de disputa între (Emmanuel) Macron şi (Jair) Bolsonaro", președinții celor două țări.

Relaţiile diplomatice între Franţa şi Brazilia au devenit tensionate în luna august, într-un moment în care imaginile cu incendiile de pădure din Amazonia au provocat o mare emoţie internaţională.

Cu prilejul unui summit G7, Emmanuel Macron (foto) a făcut apel la "o mobilizare a tuturor puterilor" pentru apărarea Amazoniei, "bun comun" al planetei.

Omologul său brazilian a fost deranjat, acuzând o "mentalitate colonialistă" şi o tentativă de a aduce atingere suveranităţii Braziliei.

Faptul că raportul "secret" a fost scurs în presă "riscă să afecteze şi mai mult relaţiile între Franţa şi Brazilia", subliniază Nelson During.

El crede că aceste tensiuni ar putea produce prejudicii, din cauza "importanţei parteneriatului între cele două ţări", în special pentru construcţia de submarine şi de elicoptere pentru armata braziliană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta brazilia