x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratingul Băncii Internaționale de Investiții a fost confirmat la „A-”

Ratingul Băncii Internaționale de Investiții a fost confirmat la „A-”

23 Aug 2021   •   19:15
Ratingul Băncii Internaționale de Investiții a fost confirmat la „A-”
Sursa foto: Hepta

Ratingul pe termen lung al Băncii Internaționale de Investiții a fost confirmat la „A-” cu perspective stabile, la data de 18 august 2021, potrivit agenției internaționale de rating de credit Fitch Ratings.

Printre principalii factori ce stau la baza ratingului A-, agenția Fitch evidențiază solvabilitatea financiară și profilurile de risc suportate de nivelurile de capitalizare actual și previzionat, lichiditatea robustă, mediul de afaceri stabil, creșterea în continuare a volumelor, diversificarea și calitatea operațiunilor de creditare ca urmare a mutării Sediului central în Budapesta în anul 2019, precum și ajutorul susținut din partea statelor membre.

Fitch subliniază faptul că, în ciuda puternicului impact negativ al pandemiei COVID-19 asupra economiei globale, banca nu s-a abătut de la planul său de afaceri stabilit și a continuat, în mod constant și cu succes, să își pună strategie pe termen lung în aplicare.

Agenția apreciază pozitiv îmbunătățirea în continuare a calității medii de creditare a portofoliului de împrumuturi și documentar al băncii drept consecință a atenției constante asupra debitorilor cu sediul în UE, în conformitate cu strategia de europenizare a IIB.

Agenția evidențiază faptul că IIB dispune de o rezervă puternică de lichidități și de un nivel crescut al calității activelor de trezorerie. Agenția declară că instituția are o capacitate în creștere de a atrage fonduri pe piețele de capital și o mai mare diversificare a surselor fondurilor, inclusiv prin Programul MTN în valoare de 1,5 miliarde Euro înregistrat în anul 2020 pe Bursa de Valori din Dublin.

„Atribuirea ratingului de credit pe termen lung al IIB la „A-” cu perspective stabile reprezintă încă o confirmare importantă a stabilității și evoluției dinamice a Băncii, în deplin acord cu strategia noastră.” - a afirmat Nikolay Kosov, Președintele Consiliului de Conducere al IIB, - „Acesta este un semnal pozitiv puternic, care va fi primit favorabil de investitorii, clienții și partenerii noștri, și va avea un efect pozitiv asupra creșterii suportului acordat de bancă statelor membre”.

Banca Internațională de Investiții (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acționarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam. Banca are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A- (perspectivă stabilă), rating ACRA A (perspectivă stabilă).

Mediafax

×
Subiecte în articol: Fitch Ratings banca de investitii