x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratingul Japoniei pentru datoria pe termen lung a fost înrăutățit din cauza pandemiei

Ratingul Japoniei pentru datoria pe termen lung a fost înrăutățit din cauza pandemiei

29 Iul 2020   •   12:30
Ratingul Japoniei pentru datoria pe termen lung a fost înrăutățit din cauza pandemiei
Sursa foto: flickr.com

Ratingul Japoniei a fost menținut la "A" pentru datoria pe termen lung, însă perspectiva a fost redusă de la stabilă la negativă de către agenția de evaluare financiară Fitch. Motivele se regăsesc în criza provocată de pandemia de coronavirus şi în creşterea nivelului datoriei publice, din cauza măsurilor de sprijinire a economiei adoptate de autorităţile de la Tokyo, transmite Reuters.

"Pandemia a provocat în Japonia un declin major al economiei, în pofida succesului anterior al ţinerii sub control al virusului", arată agenția.

A treia economie mondială a lumii se va contracta cu 5% în 2020 şi va crește cu 3,2% în 2021, estimează Fitch. 

Măsurile de sprijin fiscal ş redresarea cererii externe va ajuta economia să revină pe creștere spre sfârșitul anului, însă creşterea deficitului în 2020 şi 2021 va duce la majorarea semnificativă a datoriei publice.

Guvernul nipon a adoptat un pachet de stimulente în valoare de 2.200 miliarde de dolari, dar nivelul ridicat al datoriei publice constrânge capacitatea autorităţilor de a mări cheltuielile.

Agenţia de evaluare financiară S&P Global a înrăutăţit, în iunie, perspectiva ratingului Japoniei de la pozitivă la stabilă.

×