x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratingurile marilor companii petroliere în prag de retrogradare

Ratingurile marilor companii petroliere în prag de retrogradare

27 Ian 2021   •   09:57
Ratingurile marilor companii petroliere în prag de retrogradare

Ratingurile marilor companii de petrol ar putea retrograda în perioada următoare din cauza schimbărilor climatice, potrivit agenției de rating, S&P Global Ratings, citată de Bloomberg. Aceasta a revizuit evaluare de risc de la "intermediar" până la "moderat ridicat".

Industria de petrol și gaze este deja grav afectată din cauza restricțiilor de circulație impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus. Mai mult noul președinte democrat, Joe Biden, a anunțat că va impune măsuri pentru protejarea mediului înconjurător. 

"S&P Global Ratings consideră că tranziţia energetică, volatilitatea preţurilor şi profitabilitatea scăzută sunt riscuri în creştere pentru producătorii de petrol şi gaze", a transmis agenţia de evaluare.

Exxon Mobil, Chevron Woodside Petroleum, Imperial Oil, Shell Energy North America, Canadian Natural Resources, ConocoPhillips au fost plasate sub supraveghere pentru o eventuală retrogradare, precum şi ratingurile primilor patru producători chinezi de petrol China Petrochemical Corp, China Petroleum & Chemical Corp, China National Offshore Oil Corp şi CNOOC.

Dacă ratingurile acestora vor scădea, companiillor le vor crește costurile cu capitalul întrucât investitorii vor dori randamente mai mari, fapt ce va pune în dificultate noile proiecte.

Ratingul Exxon a fost redus în martie 2020, după scăderea dramatică a prețului petrolului. Totuși, deocamdată, societățile mari de petrol din SUA nu au fost retrogradate din 2016.

Tranziția energetică ar putea afecta însă profitabilitatea companiilor. Dacă la începutul anilor 2000, acestea aveau o rentabilitate mai mare de 10%, în ultimii ani aceasta nu a depășit 5%.

 

×
Subiecte în articol: petrol companii petroliere