x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planul de pace a lui Trump a adus războiul în Orientul Mijlociu

Planul de pace a lui Trump a adus războiul în Orientul Mijlociu

de Şerban Mihăilă    |    07 Feb 2020   •   10:23
Planul de pace a lui Trump a adus războiul în Orientul Mijlociu
Sursa foto: antena3

Trasată de către administrația Trump în colaborare cu executivul israelian și considerată aproape unanim un cadou oferit statului evreu, „înțelegerea secolului” nu întârzie să-și arate efectele. Planul de pace anunțat cu mare fast săptămâna trecută de Casa Albă, care dă undă verde anexării implantărilor evreiești de către Israel, a mobilizat toate facțiunile radicale din teritoriile palestiniene. Acestea au pornit războiul contra armatei israeliene.

 

În cea mai sângeroasă zi din ultimele luni, cel puțin trei palestinieni au fost uciși, iar alte peste 21 de persoane, între care 12 soldați israelieni, au fost rănite, ieri, în plin centrul Ierusalimului și în Cisiordania, într-o serie de atacuri asupra forțelor israeliene. Concomitent, rachete și obuze de mortier lansate din Fâșia Gaza au zguduit teritoriul statului evreu, așa cum s-a întâmplat, de altfel, în aproape toate dintre cele opt zile scurse de la anunțarea planului propus de președintele Donald Trump pentru instaurarea păcii israeliano-palestiniene. În centrul Ierusalimului, o mașină a intrat într-un grup de militari israelieni, rănind 12 dintre aceștia, precum și doi civili aflați în apropiere. Șoferul a fugit după incident pe o stradă aflată în proximitatea cartierelor arabe din Ierusalimul de Est, unde i s-a pierdut urma. În partea veche a orașului, un palestinian a deschis focul asupra poliției israeliene. El a fost ucis în schimbul de focuri care a urmat, după ce un ofițer israelian fusese rănit. Tot ieri, în orașul Jenin, din Cisiordania, un tânăr de 19 ani a fost ucis, iar alți șase au fost răniți în confruntări cu armata israelienă, după ce, potrivit unor martori oculari citați de Reuters și AFP, forțele statului evreu intraseră în localitate pentru a demola casa unui militant islamist. Într-un alt incident, tot în Cisiordania, un tânăr de 17 ani a fost ucis de către trupele israeliene.

 

Hamas îndeamnă la luptă

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas l-a omagiat imediat pe șoferul care i-a lovit pe militarii israelieni în Ierusalim, declarând că atacul a fost „un răspuns practic” la controversatul plan de pace al președintelui Trump. Potrivit purtătorului de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, citat de AFP, atacul face parte din acțiunile de „rezistență” organizate împotriva statului evreu. Propunerea administrației de la Washington  oferă Israelului undă verde pentru anexarea implantărilor evreiești, precum și a altor teritorii din Cisiordania ocupată. Mai mult, planul trasat de echipa lui Trump în colaborare cu guvernul israelian prevede ca orașul Ierusalim să fie capitala indivizibilă a statului evreu. Propunerea mai cere dezarmarea Hamas în Fâșia Gaza și preluarea forțelor de ordine din acest teritoriu de către Autoritatea Palestiniană (AP), care are în momentul de față cartierul general în Cisiordania. La rândul său, preşedintele AP, Mahmoud Abbas, a respins planul de pace, spunând că va fi trimis la „coşul de gunoi al istoriei”. Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia, a declarat Abbas. El a adăugat că palestinienii vor un stat care să cuprindă, în totalitate, Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

 

Actele de rezistență din Cisiordania sunt un răspuns practic al oamenilor noștri la anunțul prin care Trump vrea să ne lichideze”.

Hazem Qassem, purtător de cuvânt al Hamas

×