x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Nagorno-Karabah: Armenia și Azerbaidjan par să încalce armistițiul și se acuză reciproc

Război în Nagorno-Karabah: Armenia și Azerbaidjan par să încalce armistițiul și se acuză reciproc

11 Oct 2020   •   17:12
Război în Nagorno-Karabah: Armenia și Azerbaidjan par să încalce armistițiul și se acuză reciproc
Sursa foto: Agerpres

La numai o zi după semnarea armistiţiului dintre Azerbaidjan şi Armenia, tensiunile ating cote alarmante. Azerbaidjanul a acuzat Armenia că a bombardat puternic, la primele ore ale dimineţii, o zonă rezidenţială din Ganja, al doilea oraş ca mărime, şi că a lovit un bloc de apartamente.

Procuratura Generală din Azerbaidjan a transmis că cinci persoane au fost ucise şi 28 rănite în urma atacului.

Azerbaidjanul spune că acţiunea e o încălcare a Convenţiei de la Geneva privind protecţia civililor.

De cealaltă parte, Ministerul armean al Apărării a numit acuzaţiile azere „o minciună absolută”. Armenia acuză Azerbaidjanul că, în continuare, bombardează zonele populate din enclava Nagorno-Karabah, inclusiv Stepanakert, cel mai mare oraş din regiune.

Arayik Harutyunyan, preşedintele de facto al Republicii autoproclamate din Nagorno-Karabah, a spus că dimineaţa a fost relativ paşnică, dar nu ştie cum se va derula ziua.

El a acuzat autorităţile din Azerbaidjan că nu au respectat acordul privind schimbul de prizonieri şi morţi, care ar fi trebuit să aibă loc cu sprijinul Crucii Roşii. Harutyunyan a mai afirmat că există sute de cadavre care zac pe linia de demarcație.

„Aceasta este o dovadă mai bună a modului în care autorităţile azere îşi tratează propriul popor. Sunt indiferenţi nu numai faţă de destinul oamenilor, ci şi de aşa-numiţii eroi care au urmat ordinele, pentru a-şi îndeplini misiunea”, a precizat Harutyunyan.

Miniştrii de Externe ai celor două ţări au ajuns la un armistiţiu, după lungi negocieri la Moscova. Încetarea focului dintre Azerbaidjan şi Armenia a avut loc a doua zi după ce Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a vorbit despre suferinţa pe care conflictul a provocat-o civililor.

×
Subiecte în articol: enclava Nagorno-Karabah