x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război mondial contra fumatului! SUA reduc nicotina, Noua Zeelandă taie țigările

Război mondial contra fumatului! SUA reduc nicotina, Noua Zeelandă taie țigările

de Şerban Mihăilă    |    21 Apr 2021   •   07:20
Război mondial contra fumatului! SUA reduc nicotina, Noua Zeelandă taie țigările

Statele Unite, pe teritoriul cărora se află unele dintre cele mai mari companii din industria tutunului, deschid un nou front de luptă contra fumatului. Administrația Biden intenționează să impună reducerea nicotinei în toate țigările vândute în America, până la un nivel la care acestea nu mai creează dependență. Războiul mondial contra fumatului, pornit la Washington, cuprinde și Noua Zeelandă, prima țară care vrea să interzică complet fumatul până în 2025. 

Noul executiv american se gândește serios să ceară companiilor din industria tutunului să scadă nivelul de nicotină în toate țigările vândute în SUA, până la un prag la care acestea să nu mai creeze dependență. Oficialități ale administrației Biden intenționează să ia această măsură radicală, pe măsură ce se apropie data-limită până la care conducerea de la Washington trebuie să delibereze asupra altei probleme cruciale legate de industria tutunului, mai exact dacă să interzică sau nu țigările mentolate, anunță prestigioasa publicație „The Wall Street Journal” (WSJ). Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) trebuie să ofere un răspuns în instanță, până la 29 aprilie, la o petiție a cetățenilor în favoarea interzicerii țigărilor mentolate, elaborându-și politica în această privință. În acest moment, susțin sursele citate de WSJ, administrația de la Washington deliberează „dacă va decide oprirea țigărilor mentolate sau va reduce nicotina în toate țigările de pe piață sau va adopta ambele măsuri.”

Distrugerea dependenței 

Strategia reducerii nivelului de nicotină, luată în calcul de FDA, ar scădea compoziția substanțelor chimice din țigări până la pragul la care dependența dispare total sau atinge limite minime. FDA vrea să determine astfel milioane de fumători să se lase de acest obicei dăunător sau să apeleze la alternative mai puțin nocive, cum ar fi guma de mestecat contra fumatului, tabletele sau țigările electronice. De asemenea, interdicția impusă țigărilor mentolate ar micșora drastic rata tinerilor care se apucă de fumat, deoarece mulți dintre ei încep tocmai cu acest tip de țigări. Oricum, ambele măsuri ar urma să fie implementate pe parcursul mai multor ani și, foarte probabil, vor fi contestate în instanță. Demersurile în vederea adoptării acestor măsuri fuseseră făcute încă de pe vremea administrației Trump, în cadrul unei strategii contra tutunului, inițiată în 2017. După plecarea comisarului Scott Gottlieb din FDA, în 2019, planurile au fost însă abandonate. Scăderea nivelului de nicotină din țigări fusese de altfel, încă din anii ’90, un subiect de dezbateri aprinse în interiorul FDA. Operațiunea ar putea fi realizată prin modalități diferite, cum ar fi modificarea genetică a tutunului sau curățarea nicotinei din frunza plantei în timpul procesului de producție. În 2009, Legea Controlului Tutunului a autorizat FDA să poată opera o astfel de schimbare, solicitând însă ca aceasta să se bazeze pe studii științifice. Legea a interzis aromele de bomboane, fructe și condimente în țigări, din cauza posibilei atracții exercitate de către acestea pentru copii, dar a lăsat nesoluționată problema mentolului. Legislația din 2009 prevedea ca FDA să interzică țigările mentolate, doar dacă poate demonstra că interdicția aduce un beneficiu clar sănătății publice, luând însă în calcul și eventualele consecințe neintenționate, cum ar fi apariția unei piețe ilicite. De atunci, FDA se luptă pentru a depăși acest obstacol legislativ. În 2013, FDA a concluzionat că este mult mai greu pentru o persoană să se lase de țigările mentolate și, foarte probabil, mentolul, un compus obținut natural din planta de mentă, prezintă pentru sănătate un pericol mult mai mare decât amenințarea la care sunt expuși ceilalți fumători. Concomitent, studii finanțate de FDA și de Institutul Național de Sănătate au mai arătat că este mult mai probabil ca fumătorii să se lase de acest obicei vicios sau să apeleze la alternative mai puțin nocive, cum ar fi țigările electronice, atunci când nicotina este eliminată din țigări aproape în totalitate. Tot potrivit FDA, nicotina, de una singură, nu provoacă boli de inimă, de plămâni sau cancer. Substanța creează însă dependența oamenilor de țigări, care sunt responsabile de moartea anuală a 480.000 de americani. 

Critici și amenințări voalate

Dezvăluirile din presă asupra intențiilor administrației Biden în privința industriei tutunului au produs, luni, o scădere de 6 procente a acțiunilor „Altria Group Inc.”, producătorul țigărilor „Marlboro”, a anunțat WSJ. „Orice acțiune adoptată de FDA trebuie să se bazeze pe studii și probe științifice și, de asemenea, trebuie să ia în calcul consecințele sale în lumea reală, inclusiv pe cea a dezvoltării unei piețe ilicite, precum și impactul avut asupra a sute de mii de locuri de muncă, începând de la ferme la magazine locale, în această țară”, a declarat un purtător de cuvânt al „Altria Group Inc.”, citat de WSJ. Un reprezentant al „Reynolds American Inc.”, producătorul țigărilor „Camel” și „Newport”, a afirmat că nu există studii științifice concludente care să justifice reducerea nicotinei, pledând pentru „adoptarea altor măsuri în vederea îmbunătățirii sănătății publice.”

Noua Zeelandă vrea să elimine fumatul!

Între timp, Noua Zeelandă vrea să interzică tutunul pentru persoanele născute după 2004, în încercarea de a deveni, în 2025,  prima țară în care nu se fumează. Strategia face parte dintr-un set de propuneri examinat în momentul de față de către autorități. Între măsuri figurează reducerea nivelului de nicotină în produsele cu tutun, interzicerea filtrelor, stabilirea unui preț minim ridicat pentru țigări și limitarea locurilor unde acestea pot fi comercializate. Guvernul are însă în vedere și creșterea graduală a vârstei legale pentru fumători, ceea ce ar însemna practic că orice persoană născută după 2004 nu ar mai avea voie să cumpere țigări. 

 

În jur de 4.500 de neo-zeelandezi mor în fiecare an din cauza tutunului și trebuie să accelerăm procesul pentru a atinge obiectivul de a fi o țară liberă de fumat până în 2025!”

Ayesha Verrall, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă

×