x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război periculos în interiorul NATO. Erdogan îl insultă pe Macron. Franța ripostează

Război periculos în interiorul NATO. Erdogan îl insultă pe Macron. Franța ripostează

de Şerban Mihăilă    |    26 Oct 2020   •   10:00
Război periculos în interiorul NATO. Erdogan îl insultă pe Macron. Franța ripostează

Războiul personal dintre președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și șeful statului francez, Emmanuel Macron, a atins cote alarmante, după ce liderul de la Ankara l-a trimis pe omologul său de la Paris la „tratament psihiatric”. Imediat, Franța și-a rechemat ambasadorul de la Ankara. Incidentul are loc pe fondul degradării accelerate a relațiilor dintre Turcia și Franța, aflate în dezacord într-o serie de dosare internaționale.    

 

Autoerijat în apărătorul lumii musulmane, președintele Erdogan a sărit din nou la gâtul liderului de la Paris, așa cum o mai făcuse în ultimele luni în câteva rânduri, după ce, zilele trecute, Macron a lansat o ofensivă totală asupra islamismului radical din Franța. Campania pentru protejarea valorilor seculare franceze de extremismul islamist, inițiată de Macron, vine după decapitarea unui profesor de istorie, care le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Profetul Mohamed, în timpul unei ore de liberă exprimare, în apropiere de Paris. Asasinul, ucis de poliție, era un tânăr cecen de 18 ani, care avea legături cu jihadiștii sirieni. Macron a descris imediat islamul drept o religie „aflată în criză” în lumea întreagă și a declarat război terorismului „existențial”, infiltrat pe teritoriul francez. El a anunțat apoi o monitorizare mult mai strictă a persoanelor și asociațiilor suspectate de legături cu rețelele islamiste radicale, precum și un control amănunțit asupra surselor de finanțare ale moscheilor. Macron a mai spus că guvernul de la Paris va prezenta un proiect legislativ în decembrie, menit să consolideze o lege aflată în vigoare din 1905, care separă oficial Biserica de statul francez.

 

„Are nevoie de tratament psihiatric!”

„Care o fi problema individului pe nume Macron cu islamul și cu musulmanii?”, s-a întrebat retoric Erdogan, sâmbătă, într-un discurs televizat. „Macron are nevoie de tratament psihiatric!”, a tunat liderul de la Ankara, citat de „The Guardian”. „Ce se poate spune despre un șef de stat care tratează milioane de membri ai unor grupuri religioase diferite în felul acesta? Trebuie să se ducă, în primul rând, la un control psihiatric!”, a declarat liderul de la Ankara, adăugând că speră ca Macron, „care se ia constant de Erdogan”, să nu câștige un nou mandat prezidențial în alegerile din 2022.  

 

Ambasador rechemat la Paris

Pentru autoritățile franceze, cuvintele lui Erdogan au încălcat o linie roșie. „Afirmaţiile preşedintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele şi grosolănia nu sunt o metodă!”, a ripostat imediat preşedinţia franceză, anunţând rechemarea în ţară, pentru consultări, a ambasadorului Franţei la Ankara. „Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale, deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte”, a precizat biroul președintelui, citat de AFP. Preşedinţia franceză a remarcat, de asemenea, „declaraţiile foarte jignitoare din ultimele zile” ale preşedintelui turc, „în special apelul la boicotarea produselor franceze”. Palatul Elysée a menţionat și „absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc, după asasinarea lui Samuel Paty”, profesorul de istorie decapitat lângă Paris. „De la ofensiva turcă în Siria, Franţa nu a încetat să denunţe comportamentul preşedintelui Erdogan, iar ultimele săptămâni ne-au dat dreptate”, a mai remarcat comunicatul președinției franceze. De altfel, Palatul Elysée a cerut din nou Turciei, sâmbătă, „să pună capăt aventurilor sale periculoase în Marea Mediterană şi în regiune” şi a condamnat „comportamentul iresponsabil” al Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah.

 

Conflicte multiple

Războiul din Siria, achiziționarea de armament rusesc de către Turcia, stat membru al NATO, tensiunile din Mediterana de Est și conflictele din Libia și Nagorno-Karabah au constituit, în ultimul an, motivele unor tensiuni fără precedent între Ankara și Paris. Șeful statului francez acuză regimul lui Erdogan de promovarea unei politici externe agresive pentru a masca eșecurile economice din Turcia și, în același timp, avertizează că jocul dublu al Ankarei în relația cu Moscova și NATO a slăbit enorm alianța militară transatlantică. De cealaltă parte, în războiul declarațiilor, Erdogan a mai pus o dată sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Macron, răspunzând afirmațiilor președintelui Franței despre „moartea cerebrală a NATO”, în noiembrie, anul trecut.

 

Vor fi alegeri în Franța. Vom vedea soarta lui Macron. Nu cred că mai are mult. De ce? N-a făcut nimic pentru Franța!

Recep Tayyip Erdogan

 

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan emmanuel macron