x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reactoarele de la Fukushima conţin şi plutoniu!

Reactoarele de la Fukushima conţin şi plutoniu!

18 Mar 2011   •   13:54
Reactoarele de la Fukushima conţin şi plutoniu!
Sursa foto: /Reuters
156889-.jpgBarele de combustibil care alimentează toate cele şase reactoare nucleare ale complexului nuclear Fukushima Daiichi conţin şi plutoniu, substanţă radioactivă folosită în fabricarea bombelor nucleare. Plutoniul este mai toxic decât uraniul, drept urmare scurgerile radioactive de la această centrală nucleară sunt şi mai periculoase, conform unui material publicat de Associated Press.

La început, când reactorul 3 al centralei a fost dat în folosinţă, doar 6% din barele de combustibil nuclear ce-l alimentează erau reprezentate de un amestec de izotopi radioactivi plutoniu 239 (cu masa nucleară 239) şi uraniu 235. În celelalte reactoare ale centralei combustibilul nuclear folosit a fost doar uraniu, dar chiar şi acolo, în timp, s-a format plutoniu în urma procesului de fisiune nucleară a uraniului, scrie AP.

În aceste condiţii, fiecare dintre cele şase reactoare de la Fukushima prezintă pericolul contaminării mediului cu plutoniu, element mult mai periculos decât uraniul, ce afectează în special plămânii şi rinichii. De asemenea, plutoniul este mai puţin stabil decât uraniul, putând declanşa şi alimenta mai uşor o periculoasă reacţie nucleară în lanţ. 

×