x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reclasificarea canabisului în ONU – Nu mai este considerat un narcotic riscant!

Reclasificarea canabisului în ONU – Nu mai este considerat un narcotic riscant!

14 Dec 2020   •   12:42
Reclasificarea canabisului în ONU – Nu mai este considerat un narcotic riscant!

Comisia ONU pentru stupefiante nu mai consideră canabisul (folosit în scopuri medicinale) ca fiind o substanță periculoasă.

În urma unor revizuiri realizate de Comisia Națiunilor Unite privind stupefiantele (CND – Commission on Narcotic Drugs), canabisul nu mai este catalogat ca fiind un narcotic riscant. Deciziile luate au condus la modificări ale modului în care canabisul este acum reglementat la nivel internațional. El a fost eliminat din categoria "celor mai periculoase droguri", ce includ opioidele sintetice și heroina.

Opioidele sintetice sunt în mod frecvent prescrise pentru durere, iar heroina este sintetizată din opium și este cel mai consumat opioid. Persoanele care folosesc opioide chiar și o perioadă scurtă de timp, de câteva zile, au un risc crescut de a dezvolta toleranță la drog.

Despre canabis se știe că a fost ilegal fabricat, vândut și utilizat în majoritatea țărilor lumii. El este controlat de Convenția ONU din anul 1961; a fost clasificat ca "un drog cu proprietăți deosebit de periculoase" și tratat la fel ca heroina și cocaina.

În prezent, clasificarea canabisului a fost schimbată prin 27 voturi împotriva a 25, decizia s-a bazat și pe recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2019. O țară (din cele 53 de state membre ale Comisiei) a optat să se abțină de la vot, iar China, Rusia, Nigeria, Pakistan și Egipt s-au opus. SUA și marea majoritate a țărilor europene au votat în favoarea acestei decizii.

OMS a emis o serie de recomandări pentru reclasificarea canabisului încă de anul trecut. Comisia ONU privind stupefiantele și cele 53 de state membre ale ei au evaluat și au votat recomandările abia acum, în 2020. S-a dorit însă implementarea unei clasificări mai blânde încă de acum un an, pentru ca utilizarea și cultivarea canabisului medical să fie realizat "mai ușor" în anumite state.

Experții consideră că fiecare țară își va determina propria politică în materie de droguri, deci decizia ONU nu va avea consecințe imediate. Tot ei consideră că multe țări urmează o convenție globală atunci când stabilesc o astfel de politică și că ONU are un impact mare asupra discuțiilor privind legalizarea canabisului. 

Foarte important de precizat este și faptul că vor continua controalele internaționale, iar guvernele vor avea în continuare jurisdicție în ceea ce privește modul de clasificare al canabisului. Asta înseamnă că producția legală de canabis va fi limitată în continuare, doar la cercetare și la utilizarea medicală. Marijuana nu se mai află pe lista IV (ce include substanțele care fac obiectul celui mai strict control), dar este încă tratată de Națiunile Unite ca o substanță psihoactivă, deci va fi pe lista I (a substanțelor cu efect medical și terapeutic limitat). Substanțele de pe lista I vor fi supuse unor controale mai îngăduitoare, nu foarte stricte, ca în cazul celor care fac obiectului listei IV.

Această schimbare este foarte importantă, pentru că va întări în viitor cercetarea medicală în acest domeniu, iar specialiștii consideră asta "un mare pas înainte". De asemenea, ei speră că reclasificarea va oferi mai multor țări posibilitatea "de a crea pentru pacienți șansa de a avea acces la un tratament pe bază de canabis medicinal".

Conform celor de la Forbes, 4 state din SUA (respectiv New Jersey, Arizona, Montana și Dakota de Sud) au legalizat marijuana în scop recreativ, în urmă cu o lună. De asemenea, 35 de state din SUA au legalizat deja marijuana medicală.

În prezent s-a observat că potențialul medicinal al canabisului este recunoscut tot mai mult la nivel internațional. OMS a emis o serie de recomandări cu privire la faptul că există deja o recunoaștere internațională a canabisului ca substanță cu mare potențial terapeutic și medical.

Canabisul este un element important în medicamente (care pot ameliora durerea - un simptom produs de numeroase boli și afecțiuni de care suferă milioane de oameni). Anumite state au precizat despre beneficiile unor produse ce conțin cannabidiol, în reducerea inflamației, durerii, anxietății și convulsiilor.  Este vorba despre ulei de canabis medicinal care, conform studiilor cercetătorilor, poate ameliora astfel simptome și în plus, nu are efecte secundare sau psihoactive.  

×