x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reducerile din sectorul public îi scot pe americani în stradă

Reducerile din sectorul public îi scot pe americani în stradă

de Irina Cristea    |    20 Feb 2011   •   18:47
Reducerile din sectorul public îi scot pe americani în stradă
Sursa foto: /Reuters
152922-reutersdarren-hauck-2011-02-19t201656z-1966668908-gm1e72k0bwx01-rtrmadp-3-wisconsin-protests-teaparty.jpgZeci de mii de americani au ieşit în stradă în semn de protest faţă de reducerile bugetare. Se întâmplă în statul american Wisconsin, iar reputatul activist politic şi filosof Noam Chomsky avertizează că aceste proteste ar putea fi scânteia care să declanşeze "revoluţia americană", potrivit publicaţiei New York Post.

Cetăţenii din Wisconsin s-au îm­păr­ţit în două tabere: cei care susţin un proiect de diminuare drastică a sa­lariilor şi indemnizaţiilor an­ga­ja­ţilor din sectorul public şi cei care contestă din răsputeri iniţiativa pre­zen­tată Congresului statal. Docu­men­tul mai prevede contribuţii mai mari ale bugetarilor la fondurile de să­nă­tate şi de pensie, precum şi elimi­na­rea aproape în întregime a dreptu­rilor la negocieri colective între angajaţi şi patroni. Deşi este vorba despre un proiect ce vizează doar acest stat, există şanse ca manifestaţiile să se extindă şi în alte zone ale SUA, pe fondul unui "teren fertil" la nivel naţional – rata ridicată a şomajului, sărăcia în care trăiesc numeroşi ame-ri­cani şi încălcarea drepturilor ce­tă­ţe­nilor, apreciază Chomsky.

Manifestanţii au purtat pancarte pe care lângă fotografia guvernatorului republican Scott Walker era scris: "Hosni Mubarak?" sau "Dictatorul de Wisconsin trebuie să plece". Unii dintre sindicalişti au declarat pentru BBC că "ceea ce se întâmplă aici va fi foarte important în numeroase alte state, aşa cum lucrurile petrecute în Egipt au avut efect într-o mulţime de ţări din Orientul Mijlociu".

×