x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum în Elveția pentru renunțarea la un acord cu UE privind libertatea de circulație a persoanelor

Referendum în Elveția pentru renunțarea la un acord cu UE privind libertatea de circulație a persoanelor

23 Sep 2020   •   13:00
Referendum în Elveția pentru renunțarea la un acord cu UE privind libertatea de circulație a persoanelor
Sursa foto: flickr.com

Elvețienii votează duminică în cadrul unui referendum dacă vor ca țara lor să renunțe la un acord cu Uniunea Europeană privind libertatea de circulație a persoanelor, scrie Reuters.

Străinii reprezintă în Elveția un sfert din populație. 

Cel mai mare partid din parlamentul elvețian, Partidul Popular Elvețian, conduce inițiativa ca Elveția să preia controlul asupra imigrației. Partidul folosește unele dintre argumentele politicienilor pro-Brexit.

Partidul susține că joburile sunt în pericol în contextul în care tineri străini îi înlocuiesc pe elvețienii mai în vârstă, locuințele devin insuficiente și se scumpesc, școlile și transportul în comun se aglomerează, iar construcțiile se extind în stații naturale.

„Migranţii ne schimbă cultura. Pieţele publice, trenurile şi străzile devin mai nesigure. În plus, practic jumătate dintre toţi beneficiarii de ajutoare sociale sunt străini", se arată pe site-ul de campanie al formaţiunii.

Pe de altă parte, confrom unui sondaj gfs.bern, 63% dintre respondenți se opun inițiativei Partidului Popular Elvețian.

În ciuda faptului că Elveția nu este membră a Uniunii Europene, prin acordurile bilaterale și ca membră a Spațiului Schengen, cetățenii pot circula liber și se pot angaja fără restricții.

×