x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regimul Lukașenko, acuzat de o nouă atrocitate. Un disident din Belarus, executat într-un parc din Kiev

Regimul Lukașenko, acuzat de o nouă atrocitate. Un disident din Belarus, executat într-un parc din Kiev

de Şerban Mihăilă    |    04 Aug 2021   •   07:20
Regimul Lukașenko, acuzat de o nouă atrocitate. Un disident din Belarus, executat într-un parc din Kiev

După ce, în luna mai, a deturnat pentru prima oară în istorie un zbor comercial guvernat de tratate civile internaționale, punând în pericol viețile călătorilor doar pentru a pune mâna pe un jurnalist critic la adresa președintelui Lukașenko, regimul opresiv din Belarus este acuzat acum de o nouă crimă. Un lider al disidenților din Belarus, care își ajuta conaționalii să fugă în străinătate, a fost executat într-un parc din Kiev.

 

Cadavrul șefului unei organizații nonprofit cu sediul în Ucraina, care îi ajută pe cetățenii persecutați de regimul totalitar din Belarus să se refugieze în afara granițelor țării, a fost descoperit ieri, într-un parc din Kiev, capitala ucraineană. Vitali Șișov, în vârstă de 26 de ani, directorul „Casei Belaruse din Ucraina” (BDU), a fost găsit la numai o zi după ce dispariția sa fusese raportată de partenera lui. El nu s-a mai întors de la alergarea sa zilnică și nici nu a mai putut fi contactat telefonic. „Cetățeanul din Belarus, Vitali Șișov, a fost găsit, astăzi, spânzurat, într-unul din parcurile din Kiev, în apropierea locuinței sale”, a anunțat un comunicat al poliției locale, dat publicității marți. „Telefonul mobil al lui Vitali și lucrurile lui personale au fost mutate de la locul faptei”, mai precizează comunicatul, citat de CNN. Poliția a demarat o anchetă asupra posibilei „crime cu premeditare” și va investiga toate pistele posibile, inclusiv pe cea „a unui asasinat comis să pară o sinucidere”, mai arată comunicatul. Poliția a adăugat că va interoga martorii și va analiza imaginile surprinse de camerele video de securitate aflate în zonă. Prietenii lui Șișov au declarat recent că disidentul fusese urmărit de „străini”, în timp ce își făcea alergarea zilnică, a dezvăluit organizația pentru drepturile omului „Viasna”, citată de „The Guardian”.

Dictatorul, arătat cu degetul

BDU a acuzat imediat regimul Lukașenko de asasinarea lui Șișov. „Nu e niciun dubiu că această operațiune a fost pusă la cale de poliția politică pentru a lichida un cetățean din Belarus care reprezenta un adevărat pericol pentru regim!”, susține un comunicat al BDU, citat de AFP, referindu-se la agenții serviciilor de securitate de la Minsk. Organizația neguvernamentală cu sediul în Ucraina a mai dezvăluit că a primit în repetate rânduri amenințări cu posibile „provocări, răpiri și execuții”. Șișov se mutase în Ucraina, țară pro-occidentală, în toamna anului 2020, după ce participase la protestele antiguvernamentale din Belarus. El a avut o contribuție esențială la crearea BDU pe teritoriul ucrainean. Potrivit site-ului BDU, organizația îi ajută pe cetățenii care fug sau sunt exilați din Belarus să-și găsească cazare, locuri de muncă sau să beneficieze de consultanță legală în Ucraina. De altfel, reprezentanții ONG-ului au mărturisit că Șișov era implicat în toate aceste activități, care cuprindeau atât ajutorul acordat compatrioților săi pentru stabilirea în Ucraina, cât și organizarea de proteste la adresa regimului Lukașenko.

Refugii din calea nebuniei

Ucraina, Polonia și Lituania au devenit adevărate refugii pentru cetățenii din Belarus, în ultimele luni, în timpul reprimării violente a oricărei forme de opoziție față de liderul Alexander Lukașenko, în perioada scursă imediat după protestele organizate de sute de mii de persoane, anul trecut, pe întreg teritoriul țării, în urma alegerilor prezidențiale, considerate o mare fraudă. Mii de manifestanți au fost arestați, iar demonstrațiile au fost reprimate cu brutalitate de către forțele de ordine, care, potrivit unor rapoarte independente, au bătut, abuzat și torturat numeroși protestatari. După înăbușirea demonstrațiilor, autoritățile au trecut la distrugerea sistematică a disidenței rămase, arestând studenți sau închizând mass-media independente. De atunci, numeroși cetățeni din Belarus au fugit din calea represiunii în masă, pătrunzând ilegal în Ucraina.

Scapă cine poate

Asasinarea lui Șișov are loc într-un moment în care Belarus a redevenit ținta criticilor internaționale. Sportiva Krystsina Tsimanouskaia, din echipa de atletism a Belarus, a declarat în weekend că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice din Tokyo și, în același timp, amenințată cu repatrierea forțată, deoarece i-a criticat pe oficialii federației naționale de atletism. Ea a afirmat că se teme să nu fie arestată la întoarcerea în Belarus. Între timp, sportiva a primit, luni, o viză umanitară din partea Poloniei, unde va zbura în zilele următoare. Soțul ei a fugit deja din Belarus în Ucraina, urmând să se întâlnească ulterior cu atleta.

Piraterie aeriană

În luna mai, Lukașenko și-a atras criticile și sancțiunile comunității internaționale, după un act de piraterie aeriană, calificat de Occident drept „terorism de stat”. În lupta pentru zdrobirea tuturor celor care îi contestă realegerea, dictatorul de la Minsk pare să-și fi pierdut complet simțul rațiunii, ordonând, pentru prima oară în istoria aviației, deturnarea unui zbor comercial guvernat de tratate civile internaționale, care făcea legătura între două state membre ale UE și NATO. El a pus în pericol viețile tuturor celor 120 de oameni din avion, doar pentru a-l aresta pe jurnalistul de opoziție din Belarus, Roman Protașevici, aflat între pasagerii cursei.

 

Între sancțiunile aplicate regimului de la Minsk figurează și interdicția de participare a lui Lukașenko și a fiului său, Viktor, la evenimentele legate de Jocurile Olimpice.

×