x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune internaţională în Suedia pentru discuţii despre crearea unui tribunal pentru jihadiştii Statului Islamic

Reuniune internaţională în Suedia pentru discuţii despre crearea unui tribunal pentru jihadiştii Statului Islamic

16 Mai 2019   •   21:55
Reuniune internaţională în Suedia pentru discuţii despre crearea unui tribunal pentru jihadiştii Statului Islamic

Suedia a anunţat joi organizarea, în iunie, la Stockholm, a unei reuniuni internaţionale pentru a discuta despre crearea unui tribunal care să-i judece pe jihadiştii care au luptat pentru gruparea Statul Islamic (SI) în Siria şi în Irak, relatează AFP.

Dacă va fi posibil tribunalul va fi amplasat "undeva" în Orientul Mijlociu, a declarat pentru AFP ministrul suedez de interne, Mikael Damberg, pentru a facilita studierea dosarelor şi condamnărilor.

"Un dispozitiv regional ar fi mai aproape atât de probe, cât şi de martori, ceea ce ar putea să ajute la creşterea numărului de condamnări", a explicat el.

Mikael Damberg a precizat că mai multe ţări studiază această chestiune din perspectiva lor. În consecinţă, guvernul suedez a estimat că a venit momentul pentru organizarea unei reuniuni de experţi şi oficiali pentru a face schimb de cunoştinţe şi a evalua dacă este posibil ca statele interesate să acţioneze împreună.

Potrivit ministrului, Olanda, Marea Britanie, Franţa şi Belgia ar intenţiona să participe la această reuniune de pe 3 iunie din capitala suedeză.

Tipul de infracţiuni pe care tribunalul le va putea judeca va fi lăsat la aprecierea părţilor prezente. Suedia a decis să nu propună un model în acest stadiu, a adăugat oficialul citat, recunoscând faptul că înfiinţarea unui astfel de tribunal este încă departe de a deveni realitate.

Autorităţile suedeze speră să se realizeze un mecanism juridic împreună cu ţările implicate, respingând totodată ideea unei cooperări cu regimul sirian.

"Nici Suedia, nicio altă ţară cu care am discutat nu este interesată să colaboreze cu regimul Bashar al-Assad. Asta face situaţia încă şi mai complicată", a recunoscut Damberg.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: jihadiștii statul islamic suedia