x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revista „Charlie Hebdo” sfidează atacul terorist din ianuarie 2015. Caricaturile cu Mohamed, republicate

Revista „Charlie Hebdo” sfidează atacul terorist din ianuarie 2015. Caricaturile cu Mohamed, republicate

02 Sep 2020   •   14:43
Revista  „Charlie Hebdo” sfidează atacul terorist din ianuarie 2015. Caricaturile cu Mohamed, republicate

„Charlie Hebdo” publică din nou caricaturile cu profetul Mohamed, care au făcut din acest săptămânal o ţintă a atentatului din ianuarie 2015, a anunţat, ieri, conducerea revistei, înaintea deschiderii procesului a 14 suspecţi implicaţi în atacul comis în urmă cu peste cinci ani şi jumătate, scrie AFP.

„Nu ne vom ascunde niciodată. Nu vom renunţa niciodată”, a declarat directorul săptămânalului satiric, Laurent „Riss” Sourisseau, în numărul a cărui copertă reia caricaturile respective. Publicaţia se va afla pe tarabe de miercuri dimineaţă şi este accesibilă online de ieri, cu câteva ore înaintea procesului complicilor jihadiştilor care au decimat redacţia „Charlie Hebdo”, pe data de 7 ianuarie 2015. Cele 12 desene, publicate iniţial de cotidianul danez „Jyllands-Posten” pe 30 septembrie 2005, și, ulterior, de „Charlie Hebdo”, în 2006, îl arată printre altele pe profetul Mohamed, purtând o bombă în loc de turban. Săptămânalul satiric din Franța a fost ameninţat în mai multe rânduri, iar redacţia sa a fost incendiată, până la atacul terorist din 2015, în care 12 persoane, între care redactori, fotoreporteri şi caricaturişti, au fost împuşcate mortal, iar alte 11 au fost rănite. Una dintre caricaturile republicate a fost realizată de către „Cabu”, asasinat în atentatul din ianuarie 2015. Un număr de 14 suspecţi urmau să compară în luna mai în faţa instanţei pentru presupusul rol în ancheta asupra atentatelor de la redacţia „Charlie Hebdo” şi de la un supermarket kosher de la periferia Parisului.

 

În 2015, doi frați, islamişti radicali, au ucis 12 oameni în redacţia „Charlie Hebdo”, înainte de a fi lichidați de forţele speciale.

 

×