x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roger Stone, colaborator al lui Donald Trump, găsit vinovat pentru şapte capete de acuzare

Roger Stone, colaborator al lui Donald Trump, găsit vinovat pentru şapte capete de acuzare

15 Noi 2019   •   20:30
Roger Stone, colaborator al lui Donald Trump, găsit vinovat pentru şapte capete de acuzare

Fostul consilier al preşedintelui Donald Trump, Roger Stone, care a lucrat în anul 2016 pentru campania candidatului republican, a fost găsit vineri vinovat de un judecător federal american pentru şapte capete de acuzare într-un dosar deschis în cadrul anchetei privind presupusa ingerinţă rusească în scrutinul prezidenţial din SUA, potrivit agenţiilor Reuters, DPA şi EFE.

Roger Stone, în vârstă de 67 de ani, riscă până la 50 de ani de închisoare, după ce judecătorul l-a găsit vinovat pentru cele şapte capete de acuzare, inclusiv mărturie mincinoasă în faţa Congresului, obstrucţionarea şi intimidarea martorilor. Sentinţa va fi pronunţată pe 6 februarie 2020 şi el poate înainta recurs.

Potrivit procurorilor, Roger Stone a jucat rolul de mesager între campania lui Trump şi Wikileaks şi a minţit Congresul în legătură cu amploarea acestei colaborări cu website-ul ce a publicat emailuri ale candidatei democrate Hillary Clinton, despre care democraţii susţin că au fost obţinute de hackeri ruşi.

Roger Stone este al şaselea responsabil implicat în această campanie găsit vinovat sau care a pledat vinovat în timpul anchetei iniţiate de procurorul special Robert Mueller.

Acesta din urmă a publicat în aprilie un raport asupra acestei anchete, în care a admis că nu a găsit dovezi privind vreo colaborare ilegală între Trump şi Rusia sau vreo încercare a actualului preşedinte de a obstrucţiona justiţia în timpul acestei anchete descrise de Trump drept o „vânătoare de vrăjitoare”. Colaboratorii săi găsiţi vinovaţi au fost însă condamnaţi pentru alte fapte, precum mărturie mincinoasă ori delicte financiare, unele fără legătură directă cu campania din 2016.

AGERPRES

×