x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românul care a îngrozit Marea Britanie și-a recunoscut crima după șase ani

Românul care a îngrozit Marea Britanie și-a recunoscut crima după șase ani

11 Noi 2019   •   17:03
Românul care a îngrozit Marea Britanie și-a recunoscut crima după șase ani

Un imigrant român din Marea Britanie își așteaptă sentința de condamnare, la aproape șase ani după ce a omorât-o pe artista britanică Valerie Graves. Uciderea ei a îngrozit întreaga țară. Cristian Sabou are 27 de ani și este din Dej. El s-a declarat vinovat de crima comisă la 30 decembrie 2013, relatează metro.co.uk.

Victima avea 55 de ani și venise din Scoția în regiunea West Sussex, aflată la circa 130 kilometri de Londra, pentru a-și petrece sărbătorile de Crăciun, alături de nepoți și familie. Valerie Graves a fost găsită plină de răni în dormitorul de la parter al locuinței de lux , în valoare de 1,6 milioane de lire sterline, a unor prieteni plecați din țară.

Procurorul Philip Bennetts a declarat în fața completului de judecată că Sabou a intrat în casă prin efracție, așteptându-se să nu găsească pe nimeni. Românul făcea parte dintr-o grupare de hoți de locuințe și avea informații că în casă se afla un seif cu o sumă mare de bani și lingouri din aur. Când a intrat  în casă și a văzut-o pe doamna Graves, el a atacat-o cu un ciocan, în timp ce aceasta încerca să se apere. „Victima avea răni extinse la nivelul capului, ceea ce demonstrează agresiunea extremă cu care a acționat atacatorul. A fost la fel de puternică precum forțele care acționează în timpul coliziunilor rutiere”, a explicat procurorul.

Uciderea artistei a stârnit una dintre cele mai ample investigații din istoria Poliției Sussex. Ciocanul a fost găsit după câteva zile la aproximativ 600 de metri de locul faptei. Inițial a fost arestat un localnic, fiind suspectat de ucidere, însă a fost eliberat din lipsă de probe. La aproape un an de la incident s-a obținut un profil parțial ADN. Apoi, în ianuarie 2015, poliția a început un program de selecție voluntară a localnicilor, solicitând prelevarea de probe la adolescenții cu vârsta de 17 ani. Au fost intervievate 9.400 de persoane și s-a oferit o recompensă de 20.000 de lire sterline pentru informații despre crimă, iar cazul a fost prezentat pe postul de televiziune Crimewatch.

Abia după cinci ani, în iulie 2019, Cristian Sabou a fost arestat în România și apoi extrădat în Marea Britanie.

Familia victimei, care se temuse că nu va afla niciodată adevărul despre felul cum a fost omorâtă, a dat o declarație despre cele întâmplate. „Am fost nevoiți să suportăm șase ani de așteptare fără să știm dacă cineva va fi vreodată judecat pentru acest act laș. Val, mama noastră, a fost foarte iubită de familie și ne este foarte dor de ea. Era o persoană amabilă și grijulie care a avut puține conflicte în viața ei. Ne este greu să înțelegem de ce a ales atacatorul să procedeze în acest fel. I-a luat viața mamei noastre, care era, în același timp, soră, fiică și prietenă pentru multe persoane. O viață nu poate fi niciodată înlocuită. Sperăm ca, în timp ce își execută sentința, el va reflecta asupra a ceea ce a făcut.”

Valerie Graves avea o galerie de artă. „A fost un spirit liber care s-a bucurat de viață și un artist talentat. Locuia în Scoția de aproximativ 10 ani, un loc pe care îl iubea și care i-a inspirat pasiunea pentru artă. Ceea ce s-a întâmplat a fost devastator pentru familie.”, a spus fiul victimei, Tim Wood.

×
Subiecte în articol: crima