x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia condamnă multilateralismul impus de americani

Rusia condamnă multilateralismul impus de americani

08 Mai 2021   •   20:30
Rusia condamnă multilateralismul impus de americani
Sursa foto: Hepta

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a condamnat abordările americane şi europene în privinţa multilateralismului, despre care a afirmat că riscă să creeze noi fracture. Între timp, Statele Unite au făcut apel la combaterea celor care subminează ordinea internaţională prin încălcarea regulilor sale.

Dezvoltarea multilateralismului este o „activitate ce trebuie realizată pe o bază colegială”, a declarat ministrul rus, vineri, în timpul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate la nivel ministerial, găzduită de omologul său chinez, Wang Yi.

„În ultima perioadă suntem martori ai unor încercări de a stabili o ordine internaţională (...) pentru a impune tuturor noi reguli elaborate în forumuri neincluzive”, a afirmat Lavrov, citat de AFP.

„În acest context, administraţia americană doreşte să organizeze un «Summit al democraţiilor». Dar acest lucru riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile internaţionale şi să dezvăluie linii de fractură în lume, pe când noi avem nevoie de un obiectiv unificator şi comun”, a mai spus ministrul rus.

„Desigur, Statele Unite vor stabili lista ţărilor invitate la acest summit”, a adăugat ironic Lavrov.

Washingtonul nu a comunicat deocamdată nicio dată sau detalii cu privire la formatul acestei idei a preşedintelui American, Joe Biden.

Fără a numi Rusia sau China, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a asigurat anterior că Washingtonul va continua să se opună „cu forţă ţărilor care subminează ordinea international” pretinzând că „regulile adoptate de toţi nu nu există” sau „încălcându-le” cu bună știință.

×
Subiecte în articol: serghei lavrov