x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia face precizări cu privire la prezența în Afganistan

Rusia face precizări cu privire la prezența în Afganistan

09 Iul 2021   •   17:10
Rusia face precizări cu privire la prezența în Afganistan

Autoritățile ruse nu vor interveni în conflictul din Afganistan dacă acesta nu depășește granițele țării însă va încerca să medieze problemele invitând părțile la dialog, a anunțat ministrul de Externe Serghei Lavrov, citat de EFE.

"Rusia nu intenţionează să întreprindă nicio acţiune în privinţa conflictului afgan, cu excepţia reiterării apelurilor insistente pentru ca procesul politic, pe care toţi afganii l-au susţinut verebal, să înceapă cât mai curând posibil. Evenimentele din Afganistan ne preocupă exclusiv din punctul de vedere al unei posibile escaladări a situației pe teritoriul aliaţilor noştri",a spus acesta, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar.

Moscova dorește să fie puse în practică acordurile dintre Washington şi talibani.

O delegaţie a mişcării talibane a sosit la Moscova pentru negocieri şi pentru a se întâlni cu reprezentantul special al Rusiei în Afganistan, Zamir Kabulov. Shahabuddin Delawar, liderul delegaţiei insurgente care se află în vizită la Moscova, a declarat că aceștia controlează 85% din teritoriul Afganistanului. Talibanii controlează 250 din cele 398 de districte afgane, avansând masiv după 1 ma 2021, când NATO și SUA au început retragerea trupelor.

Kremlinul a avertizat însă asupra unei creşteri a tensiunii la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan, două treimi din această frontieră fiind sub controlul insurgenţilor.

 

×
Subiecte în articol: Rusia afganistan