x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inconștiență la Kremlin: Rusia ignoră COVID și face paradă de 9 mai

Inconștiență la Kremlin: Rusia ignoră COVID și face paradă de 9 mai

de Şerban Mihăilă    |    07 Apr 2020   •   08:44
Inconștiență la Kremlin: Rusia ignoră COVID și face paradă de 9 mai

Deși 12 milioane de moscoviți sunt ținuți în casă de măsurile restrictive impuse de Kremlin pentru stoparea COVID-19, aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost trimiși în afara capitalei, la repetițiile pentru parada din 9 mai, de Ziua Victoriei, eveniment patriotic cu o semnificație politică majoră pentru administrația Putin. Organizarea repetițiilor este considerată o decizie iresponsabilă, în condițiile în care autoritățile au interzis adunările de peste 50 de oameni.

 

Marcarea Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial reprezintă pentru Rusia un eveniment cu o semnificație istorică grandioasă, iar pentru președintele Vladimir Putin cea mai bună oportunitate de imagine, în încercarea de a demonstra că a revenit în forță din izolarea impusă de Occident după anexarea Crimeei. Pentru aceasta, Putin s-a străduit să-i aibă alături la parada de peste o lună, care marchează 75 de ani de la încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și pe alți lideri occidentali. Se părea că pandemia de coronavirus a stricat planurile lui Putin, însă liderul de la Kremlin nu dă semne că ar renunța la proiectul său de imagine. O imagine video ajunsă în mâinile presei arată până la 15.000 de soldați ruși, aliniați în formație de paradă, pe un loc special amenajat, în afara Moscovei, informează „The Guardian”. „Câți oameni sunt aici, 15.000? La dracu’! Ziceau că nu au voie să fie adunați mai mult de 50 de oameni într-un loc! Și, nimeni nu poartă mască!”, se aude o voce pe fundalul filmării făcute de o sursă anonimă. Imagini cu tancuri recondiționate T-34 au fost filmate, de asemenea, în timpul unor manevre pentru paradă pe câmpul din Alabino, unde autoritățile susțin că au construit un model la scară al Pieței Roșii. Ministerul rus al Apărării a fost nevoit să confirme că face repetiții pentru marele eveniment, iar ultima a avut loc pe 1 aprilie, mai scrie publicația britanică. Ministerul a adăugat că ia măsuri preventive la aceste manevre, între care verificarea temperaturii soldaților, pentru a se asigura că totul este în ordine. „Toți cei aflați la repetiții ard de dorința de a lua parte la acest eveniment istoric și se antrenează cu mult entuziasm”, a declarat, într-un registru patriotico-liric, Igor Konașenkov, purtător de cuvânt la ministerului, citat de „The Guardian”.

Navalnâi: „Autorități idioate!”

 „Ziua de 9 mai este o dată sacră pentru milioane de ruși și oameni din țările CSI. Parada de Ziua Victoriei este programată și va avea loc în Piața Roșie”, arată, într-un mesaj postat pe Twitter, și Ministerul rus de Externe. Procurorul general al Rusiei a cenzurat, de altfel, un site de știri care scrisese că parada ar putea fi anulată într-o regiune a țării, din cauza coronavirusului. El a precizat că articolul respectiv a încălcat regulamentul existent în cazul „știrilor false”. De cealaltă parte, liderul opoziției ruse, Alexei Navalnâi, a criticat virulent „idioțenia” ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a decis să continue pregătirile pentru paradă. Navalnâi susține că mulțimea de soldați poate deveni „un câmp de dezvoltare pentru coronavirus”. Ziua Victoriei este cel mai important eveniment public rămas în calendarul țării, iar pentru Putin are, anul acesta, o valoare aparte, în condițiile în care liderii occidentali au sabotat periodic parada de la Moscova, după anexarea Crimeei. Au urmat presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA și otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Marea Britanie, evenimente care au dus la o izolare și mai mare a Kremlinului de către Occident. Prin aducerea unor lideri occidentali, între care Emmanuel Macron și premierul nipon, Shinzo Abe, Putin spera să marcheze sfârșitul acestei crize. Foarte probabil, pandemia îi va împiedica însă pe Macron, pe Abe și pe ceilalți demnitari occidentali să fie prezenți la parada de anul acesta.

 

„Potrivit ziarului rus RBC, Rusia ia în calcul să organizeze parada fără spectatori sau să o amâne pentru luna august”.

The Guardian

×