x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de acţiuni destabilizatoare în zona Mării Negre

Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de acţiuni destabilizatoare în zona Mării Negre

20 Apr 2021   •   17:55
Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de acţiuni destabilizatoare în zona Mării Negre

Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de suplimentarea efectivelor militare şi de activităţi destabilizatoare în zona Mării Negre, în contextul tensiunilor din sud-estul Ucrainei.

"Statele Unite exprimă preocupări profunde în legătură cu planurile Rusiei de a bloca intrarea navelor străine în zone din Marea Neagră, inclusiv în apropierea regiunii ocupate Crimeea şi în Strâmtoarea Kerci. Rusia a avut şi în trecut o serie de acţiuni agresive împotriva navelor ucrainene, blocând intrarea acestora în porturi ale Ucrainei din Marea Azov, afectând comerţul internaţional al Ucranei. Acţiunile de acum reprezintă o nouă escaladare neprovocată în campania Moscovei de subminare şi destabilizare a Ucrainei. Aceste evoluţii sunt în special problematice în contextul informaţiilor credibile despre acumularea de trupe ruse în Crimeea ocupată şi în jurul frontierelor Ucrainei, la niveluri care nu au mai fost de la invazia Rusiei din 2014; de asemenea, există alte acţiuni provocatoare ale forţelor conduse de Rusia, pe linia de contact", a anunţat Departamentul de Stat american, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei, vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Statele Unite reafirmă susţinerea neclintită pentru suveranitatea Ucrainei, pentru integritatea teritorială a frontierelor ţării recunoscute la nivel internaţional. Statele Unite nu recunosc şi nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeei. Lăudăm Ucraina pentru reţinerea constantă în faţa provocărilor ruse şi cerem Rusiei să înceteze hărţuirea navelor din regiune şi să reducă prezenţa militară de-a lungul frontierelor Ucrainei şi în regiunea ocupată Crimeea", subliniază Departamentul de Stat american.

La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a acuzat Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică de acţiuni "provocatoare" în Ucraina şi în zona Mării Negre.

"Abordarea distructivă a conducerii politico-militare a Ucrainei continuă, în încercarea de a destabiliza situaţia din Donbas. Statele Unite şi NATO continuă activităţile destabilizatoare în spaţiul aerian şi în apele Mării Negre", a declarat, marţi, potrivit agenţiei RIA Novosti, Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

Săptămâna trecută, Ucraina a cerut Alianţei Nord-Atlantice să acţioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia, acuzată că a suplimentat efectivele militare în regiunea Crimeea, anexată în 2014, şi în apropierea frontierelor Ucrainei.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat, luni, că Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării susţine că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să mobilizeze 40.000 de militari în apropierea frontierelor Rusiei, inclusiv în Marea Neagră şi în zona Mării Baltice.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a vorbit, săptămâna trecută, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, reiterând angajamentul de a susţine suveranitatea Ucrainei. Joseph Biden a pledat pentru dialog strategic cu Rusia pentru controlul armamentului, propunând organizarea unui summit.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia sua