x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a lansat cea mai mare piață de comercalizare a certificatelor de emisii pentru reducerea poluării

S-a lansat cea mai mare piață de comercalizare a certificatelor de emisii pentru reducerea poluării

16 Iul 2021   •   09:39
S-a lansat cea mai mare piață de comercalizare a certificatelor de emisii pentru reducerea poluării

China a lansat cea mai mare piaţă de comercializare a certificatelor de emisii pentru reducerea poluării. Această țară este cel mai mare emitent de mondial de gaze cu efect de seră, scrie AFP.

Tranzacţiile cu certificate de emisii au început la ora locală 9:30, pe o platformă a bursei de la Shanghai.

Autoritățile provinciale pot să impună astfel cote pentru centralele electrice şi să permită companiilor cumpărarea de drepturi de poluare de la alte companii, cu o amprentă de carbon mai redusă. Va fi atribuit un certificat pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o firmă este autorizată să o emită, iar dacă nu se conformează va fi amendată. Totodată, societățile trebuie să facă publicele datele, acestea fiiind ulterior verificate.

Deocamdată este reglementată doar electricitatea întrucât majoritatea centralelor funcționează pe cărbune. 4.000 de centrale electrice emit peste 4 miliarde de tone de dioxiid de carbon și vor intra în prima etapă a tranzacțiilor. 

Însă prețul certificatelor este foarte mic, de circa 7,42 de dolari/tona de CO2, față de 36 de dolari în UE și 17 dolari în SUA. În plus, acestea sunt distribuite și gratuit, nefiind scoase la licitație, ceea ce nu va stimula companiile să se conformeze.


 

×
Subiecte în articol: China certificate de emisii