x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S&P Global: Ratingul statelor emergente va scădea în acest an

S&P Global: Ratingul statelor emergente va scădea în acest an

27 Ian 2021   •   15:17
S&P Global: Ratingul statelor emergente va scădea în acest an

Ratingul majorității statelor emergente va scădea în acest an, urmând să li se acorde perspectivă "negativă" de către agenția de evaluare financiară S&P Global, citată de Reuters. 

Opt state africane, 5 din Orientul Mijlociu și 11 din America Centrală și de Sud, plus Caraibe vor suporta retrogradări. Deocamdată 16 țări emergente au perspective "negative" pentru ratingurile suverane, pas anterior retrogradării.

În schimb, programele de achiziții de obligațiuni guvernamentale ale BCE, FED-ului, precum și ale altor bănci centrale din state dezvoltate vor proteja economiile. 

Raportul dintre datorie și PIB pentru cele 7 state puternic industrializate va fi majorat cu 23% până la sfârșitul acesui an, comparativ cu 2019, din cauza pandemiei. Cu toate astea, ratingurile suverane nu vor fi scăzute dar, potrivit analistului Frank Bill, de la S&P, și economiile statelor dezvoltate vor avea de suferit doar că va mai dura.  "Nu cred că vom vedea foarte multe acţiuni de rating cu privire la statele din OECD în 2021", a spus acesta.

OECD a fost înființată în 1961 și este alcătuită din 37 de state care dețin împreună 60% din economia globală, 70% din comerț și 20% din populația planetei.

S&P a confirmat pentru România, în luna decembrie 2020, ratingul pentru datoria pe t ermen lung și scurt în valută și în monedă locală la "BBB minus /A-3", cu perspectivă negativă. Totodată, agenția a atras atenția că ratingurile vor scădea dacă se vor menține ridicate dezechilibrele fiscale și externe.

 

×
Subiecte în articol: rating bănci