x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salvador: Fostul președinte Antonio Saca a fost condamnat definitiv pentru corupție și spălare de bani

Salvador: Fostul președinte Antonio Saca a fost condamnat definitiv pentru corupție și spălare de bani

28 Dec 2019   •   11:05
Salvador: Fostul președinte Antonio Saca a fost condamnat definitiv  pentru corupție și spălare de bani
Sursa foto: facebook

Curtea Supremă din Salvador a confirmat pedeapsa de 10 ani de închisoare împotriva fostului preşedinte Elias Antonio Saca pentru corupţie şi spălare de bani, a anunţat procurorul general al statului central-american.

Elias Antonio Saca va trebui să ramburseze suma de 260 de milioane de dolari cerută de justiţie, a precizat procurorul.

Decizia de joi a Curţii Supreme din Salvador confirmă pedeapsa pronunţată în septembrie 2018 de un tribunal din ţară împotriva lui Saca (55 de ani) şi a şase colaboratori apropiaţi ai săi, care au recunoscut că au deturnat sute de milioane de dolari.

Raul Melara a salutat pe Twitter faptul că instanţa supremă a confirmat ceea ce a cerut el, în calitate de procuror general, subliniind că "aceasta va fi soarta celor care fură banii salvadorienilor".

Potrivit lui Melara, reţeaua formată din "funcţionari corupţi în timpul mandatului lui Saca (2004-2009) a furat peste 300 de milioane de dolari". "Câte şcoli, spitale, programe sociale pentru salvadorieni au fost astfel private (de finanţare)?" - s-a întrebat retoric procurorul.

Elias Antonio Saca este al doilea şef de stat salvadorian judecat pentru corupţie, după Francisco Flores (1999-2004), acuzat de deturnarea a 15 milioane de dolari oferiţi de Taiwan. Flores a decedat în urma unui stop respirator, în ianuarie 2016, în timp ce se afla în arest la domiciliu.

În august anul trecut, parchetul din Salvador l-a inculpat pe un alt fost preşedinte, Mauricio Funes (2009-2014) şi alte 31 de persoane, foşti colaboratori, pentru spălare de bani şi deturnare de fonduri în sumă totală de 351 milioane de dolari. Funes trăieşte din 2016 în Nicaragua, care a respins cererea de extrădare prezentată de San Salvador şi care i-a acordat cetăţenia nicaraguană.

Potrivit unui studiu al Institutului centro-american de studii fiscale citat de EFE, Salvadorul a pierdut cel puţin 551 milioane de dolari - sau echivalentul a 2,1% din PIB - între 1989 şi 2014, din cauza corupţiei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: salvador antonio saca