x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal: Armata spaniolă sare rândul la vaccin

Scandal: Armata spaniolă sare rândul la vaccin

de Şerban Mihăilă    |    25 Ian 2021   •   07:15
Scandal: Armata spaniolă sare rândul la vaccin
Sursa foto: Agerpres

O anchetă declanșată de guvernul de la Madrid începe să se lase cu demisiile unor lideri militari spanioli, acuzați că au sărit peste rând la vaccinarea împotriva COVID-19, într-un moment în care, în țara devastată de virusul din Wuhan, prioritară este imunizarea personalului medical și a rezidenților din căminele de bătrâni. Subiectul a devenit extrem de sensibil, după ce marile companii farmaceutice au anunțat că nu-și vor mai putea onora promisiunile făcute în privința cantităților de vaccin livrate Uniunii Europene în primul trimestru al anului.

 

Unul dintre primele capete căzute în acest imens scandal este chiar șeful Statului Major al armatei spaniole, generalul Miguel Angel Villarroya, care și-a prezentat demisia, la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a fost acuzat că s-a vaccinat împotriva COVID-19 peste rând, deși nu se afla pe lista persoanelor prioritare.

„Pentru a nu afecta imaginea forțelor armate, generalul Villarroya și-a prezentat astăzi cererea de demisie ministrului Apărării”, se arată într-un comunicat al Statului Major, citat de AFP, dat publicității sâmbătă. În vârstă de 63 de ani, generalul a precizat, la rândul său, că nu a intenționat niciodată să profite în mod nejustificat de privilegiile sale. Demisia a fost acceptată imediat de către ministrul Apărării, Margarita Robles, susține o sursă din Statul Major, citată de agenția de știri internaționale cu sediul la Paris. Gestul lui Miguel Angel Villarroya are loc în mijlocul unui scandal care riscă să afecteze serios armata și clasa politică din Spania.

Tăvălugul, declanșat de un raport intern, se pusese în mișcare cu numai o zi înainte, când Ministerul de Interne a demis un locotenent colonel care servea drept agent de legătură al Gărzii Civile cu Statul Major. Ancheta a stabilit că acesta beneficiase de vaccinul împotriva COVID-19 fără a face parte din grupul prioritar de risc, într-un moment în care peste un milion de doze sunt administrate numai personalului medical și rezidenților din căminele de bătrâni. Raportul îi acuză, de altfel, pe mai mulți membri ai Statului Major că au primit peste rând o primă doză de vaccin, fără a avea acest drept. Ministrul Margarita Robles a avertizat deja că, în zilele următoare, ar putea urma un val de alte demisii.

Concomitent, și o serie de lideri politici au fost vaccinați fără să facă parte din lista grupurilor prioritare. Unul dintre aceștia, Javier Guerreron, consilier pentru sănătate în regiunea Murcia, a fost obligat, de asemenea, să demisioneze. Un alt consilier regional pentru probleme de sănătate a refuzat să demisioneze însă, declarând că nu a încălcat niciun protocol. El s-a apărat, precizând că nu a vrut să fie vaccinat, deoarece „urăsc injecțiile”, scrie AFP. Spania este una dintre cele mai afectate state europene lovite de pandemie, înregistrând aproximativ 55.500 de decese din rândul celor 2,5 milioane de cazuri de COVID-19 semnalate până acum.

 

Europenii, amenințați de reducerea livrărilor de vaccin

Scandalul la nivel înalt al vaccinurilor făcute peste rând este amplificat de anunțul companiilor farmaceutice, care nu-și pot onora promisiunile făcute în urmă cu puțin timp. Compania multinațională britanico-suedeză cu sediul în Cambridge, „AstraZeneca”, a anunțat că nu va putea respecta cantitatea de vaccin oferită inițial Uniunii Europene. Comisia Europeană rezervase 400 de milioane de doze de vaccin „AstraZeneca”, iar livrările acestora ar fi trebuit să înceapă în luna februarie.

După ce compania „Pfizer” își redusese deja livrările în mod neașteptat săptămâna trecută, „AstraZeneca” a precizat, la rândul ei, că nu poate respecta promisiunile făcute europenilor în primul trimestru al anului, din cauza unor probleme de producție intervenite la una dintre fabricile sale din Europa. Altfel spus, în loc de 80 de milioane de doze, ar urma să fie livrate doar 31 de milioane, detaliază agenția Reuters.

Publicația „Financial Times” oferă însă alte cifre: în loc de 100 de milioane de doze, blocul comunitar european ar urma să primească mai puțin de jumătate. Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a scris pe Twitter, după o întâlnire cu reprezentanții companiei, că a insistat că primească un calendar clar al livrărilor, pe baza căruia statele membre ale Uniunii Europene să își poată organiza campania de vaccinare, după emiterea unei autorizații de punere pe piață.

Autorizația ar putea veni la sfârșitul săptămânii viitoare. De altfel, pe 29 ianuarie se întrunesc experții Agenției Europene a Medicamentului pentru a lua o decizie în acest sens. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  afirma cu cinci zile în urmă că obiectivul propus în lupta contra pandemiei, acela ca statele membre ale Uniunii Europene să vaccineze 70% din populaţie împotriva COVID-19 până în vară, este „ambiţios”, însă „realizabil”.

Executivul UE a propus, ca obiectiv intermediar, ca până în martie să fie vaccinate 80% din persoanele de peste 80 de ani şi acelaşi procent dintre angajaţii din sănătate. În lumina ultimelor anunțuri ale companiilor farmaceutice, declarațiile Ursulei von der Leyen par, mai degrabă, de un optimism nerealist, iar anchetele similare cu cea declanșată în Spania riscă să se extindă în toată Uniunea Europeană.

Pentru a nu afecta imaginea forțelor armate, generalul Villarroya și-a prezentat astăzi cererea de demisie ministrului Apărării”

Comunicat al Statului Major al armatei spaniole

×
Subiecte în articol: vaccin anti covid-19