x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni diplomatice: Franța avertizează Marea Britanie să nu rupă acordul de retragere din UE

Tensiuni diplomatice: Franța avertizează Marea Britanie să nu rupă acordul de retragere din UE

10 Sep 2020   •   21:10
Tensiuni diplomatice: Franța avertizează Marea Britanie să nu rupă acordul de retragere din UE
Sursa foto: observator.tv

Franţa a atras astăzi atenția Marii Britanii că orice încălcare a acordului cu privire la Brexit ar fi „inacceptabilă”. În momentul de față, executivul de la Londra este somat să dea explicaţii în privința unui proiect de lege care contravine parţial acordului de retragere a Regatului Unit din UE, scrie Reuters.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, l-a atenţionat pe omologul său britanic, Dominic Raab, în timpul unei întrevederi la Londra cu privire la Iran, în legătură cu „caracterul inacceptabil pe care l-ar avea încălcarea de către Regatul Unit a dispoziţiilor acordului de retragere”, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt.

Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit, până la finalul lunii, pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului. Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, acest proiect a afectat serios încrederea blocului comunitar în guvernul britanic, iar Uniunea Europeană „nu va ezita” să se adreseze justiţiei, dacă va fi cazul.

Proiectul de lege în chestiune, prezentat miercuri de Londra, autorizează explicit ca unele dintre dispoziţiile sale să îşi producă efectele chiar dacă ele sunt incompatibile cu acordul de retragere, în special protocolul privind Irlanda şi Irlanda de Nord şi dreptul european.

Britanicii au părăsit oficial UE, la 31 ianuarie. Marea Britanie a intrat de la data respectivă într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene. În această perioadă UE şi Regatul Unit negociază un acord privind viitoarea lor relaţie, ce ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Deocamdată, șansele încheierii unui astfel de acord sunt aproape nule.

×
Subiecte în articol: brexit