x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalurile de coruptie care au zguduit China

Scandalurile de coruptie care au zguduit China

de IncomeMagazine    |    09 Noi 2012   •   10:30
Scandalurile de coruptie care au zguduit China
Sursa foto: thinkstock
Suspiciunile care planeaza asupra averii de 2,7 miliarde de dolari a familiei premierului Wen Jiabao, inculparea fostei stea in ascensiune a Partidului comunis, Bo Xilai: scandalurile de coruptie cu implicarea elitei s-au multiplicat in China.

In 2010 , gratie unui PIB de aproape 5.900 miliarde de dolari, China a depasit Japonia, urcand pe pozitia secunda a clasamentului economiilor mondiale. In schimb, din punctul de vedere al coruptiei, organizatia Transparency International a plasat China pe locul 75. Intr-adevar, coruptia, care a inflorit in ultimii ani, a devenit o mare bila neagra pentru Beijing.

Mita si spaga au devenit practici curente la nivelul functionarilor de partid, capatand o amploare fara precedent. Concret, in ultimii cinci ani, 600.000 de cadre au fost sanctionate pentru astfel de fapte.

Wen Jiabao, prim ministru

Pentru moment, Wen Jiabao, nu are de ce sa-si faca probleme. Dar semnele de intrebare privind modul in care el si familia lui au reusit sa acumuleze o avere de 2,7 miliarde de dolari au devenit deja apasatoare. Intr-un recent numar, cotidianul american New York Times a relatat cum a ajuns premierul chinez un adevarat maestru al artei de inlaturare a partenerilor si a semnat contracte mirobolante cu magnati ai continentului sau mari intreprinderi. Societati asupra carora el dispune de o influenta majora, gratiei functiei pe care o ocupa.

Citeste AICI si despre alte scandaluri

Citeste si

Cine va conduce una din cele mai mari puteri ale lumii. "S-a stabilit deja ORDINEA"
Noua racheta balistica rusa, mai infricosatoare decat Satana
Iran a construit o drona cu tehnologie unica

SUA au creat cea mai distrugătoare armă din istoria


×
Subiecte în articol: China scandal Wen Jiabao