x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scântei între aliați: Franţa se retrage dintr-o misiune NATO, din cauza Turciei!

Scântei între aliați: Franţa se retrage dintr-o misiune NATO, din cauza Turciei!

01 Iul 2020   •   21:00
Scântei între aliați: Franţa se retrage dintr-o misiune NATO, din cauza Turciei!

Ministerul Forţelor Armate de la Paris a anunţat, miercuri după-amiază, retragerea „temporară” a capabilităţilor militare alocate operaţiunii NATO din sudul Mării Mediterane, după un incident maritim cu Turcia.

Mijloacele navale şi aeriene franceze nu vor mai participa la misiunea NATO „Sea Guardian” („Gardianul Maritim”), care are rolul aplicării embargoului privind armamentul în largul Libiei.

„Este un gest politic clar pentru a arăta ambiguitatea unei operaţiuni anti-trafic de arme la care participă traficanţi”, a acuzat Ministerul francez al Forţelor Armate.

Fregata franceză „Aconit” şi un avion de recunoaştere „Atlantique 2” vor participa la misiunea „Irini”, a Uniunii Europene, în aceeaşi zonă.

Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat recent o investigaţie în cazul unui incident produs în Marea Mediterană, în largul Libiei, între nave militare din Turcia şi Franţa.

Parisul a denunţat producerea unui incident maritim cu nave militare turce în cursul unei operaţiuni pentru verificarea respectării embargoului ONU privind livrările de armament în Libia.

Franţa a denunţat comportamentul „extrem de agresiv” al Turciei, stat membru NATO, faţă de o fregată franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană, în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia. Fregata franceză „Le Courbet” a fost vizată, pe 10 iunie, de radarul unei nave militare turce. „Fregata «Le Courbet» a fost vizată de trei ori de radarul utilizat de obicei înaintea lansării de atacuri”, a acuzat Ministerul Forţelor Armate de de la Paris.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia, în urmă cu câteva luni, că a trimis mercenari şi nave militare în Libia.

Potrivit presei internaţionale, Turcia a transferat în Libia mii de combatanţi insurgenţi sirieni, în condiţiile în care administraţia condusă de Recep Tayyip Erdogan a anunţat că susţine Guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Naţională Libiană.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron franta nato turcia