x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scoția vrea independența de Marea Britanie în 2021

Scoția vrea independența de Marea Britanie în 2021

02 Ian 2021   •   16:38
Scoția vrea independența de Marea Britanie în 2021

Scoția este hotărâtă să obțină independența față de Regatul Unit și să facă parte din blocul comunitar, potrivit afirmațiilor premierului Nicola Sturgeon. Acesta a precizat că Brexit-ul nu reprezintă dorința populației, care s-a opus referendumului din 2016, scrie AFP.

"Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice. În cursul celor aproape 50 de ani de apartenenţă, am beneficiat enorm de cele patru libertăţi ale pieţei unice, inclusiv libertatea de mişcare. Peste 230.000 de persoane din toată Europa au ales domiciliul în Scoţia", a spus acesata.

Autoritățile din această țară vor să organizeze un nou referendum în acest an pentru independența provinciei britanice. 55% dintre scoției s-au opus desprinderii de UK, în 2014.

Cu toate afirmațiile premierului scoțian, această acțiune nu se poate realiza decât cu acceptul prim-ministrului Boris Johnson, care însă refuză. 

Ultimul sondaj realizat de Institutul Savanta ComRes la jumătatea lunii decembrie, 58% dintre scoţieni susţin acum desprinderea de regat.

În timp ce britanicii au votat cu 51,9% pentru Brexit în 2016, scoțienii s-au opus cu 62%.

 

×
Subiecte în articol: scotia post brexit ue