x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șefa FMI mizează pe Europa Centrală și de Est

Șefa FMI mizează pe Europa Centrală și de Est

08 Iul 2021   •   20:47
Șefa FMI mizează pe Europa Centrală și de Est
Sursa foto: Fr

Economiile țărilor din Europa Centrală și de Est vor crește într-un ritm mai rapid decât cele din Europa de Vest în următorii câțiva ani, a declarat joi directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, citată de Reuters.

Georgieva a declarat la summitul Inițiativei celor trei mări, care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene care se află în principal în Europa centrală și de est și în țările baltice, că PIB-ul combinat al țărilor ar trebui în acest an să revină la nivelul atins înainte de pandemia COVID-19 .

"Ne așteptăm ca anul 2021 să fie momentul în care regiunea va atinge nivelul de PIB din 2019, înaintea multor alții din lume", a spus ea în capitala Bulgariei, Sofia.

Inițiativa celor trei mări își ia numele din cele trei mări care mărginesc regiunea - Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră și grupează Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Summitul anual are ca scop consolidarea legăturilor economice, energetice, de transport și digitale.

Georgieva a spus că economiile țărilor din grup au scăzut anul trecut cu aproximativ 4% în medie - aproximativ jumătate din rezultatele din Europa de Vest - în timpul pandemiei.

Ea a spus că se aștepta la o creștere economică anuală cu aproximativ 1,2% mai mare în țările din Inițiativa celor trei mări decât la vecinii din vest, până în 2025.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kristalina Georgieva