x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia mulțumește Chinei și critică Uniunea Europeană

Serbia mulțumește Chinei și critică Uniunea Europeană

17 Mar 2020   •   21:10
Serbia mulțumește Chinei și critică Uniunea Europeană

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a mulţumit astăzi Chinei pentru ajutorul său în lupta contra noului coronavirus. Concomitent, el a acuzat Uniunea Europeană că a abandonat Serbia, privând-o de echipamente de protecţie, informează AFP.

Comisia Europeană a decis să limiteze exporturile de materiale, precum măşti, ochelari şi halate de protecţie, provocând nemulţumirea şefului statului sârb, care a prezentat China ca noul salvator al Belgradului.

Aproximativ  60 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus au fost înregistrate în Serbia şi circa 250 în Balcanii de Vest, una din cele mai sărace regiuni din Europa, unde sistemele de sănătate sunt deja afectate de lipsa de resurse.

„Îi aşteptăm aici pe fraţii noştri chinezi. Se vede că, fără voi, Europa abia se poate apăra”, i-a declarat Vucic ambasadoarei Chinei la Belgrad, Chen Bo, după sosirea unor teste chineze.

Ambasadoarea a anunţat că, până la sfârşitul acestei săptămâni, în Serbia vor sosi şi specialiştii chinezi.

Serbia este candidată la aderarea la UE. Pe de altă parte, China face investiţii masive în Balcani și, deseori, contractele oferite sunt însoţite de credite.

 

×
Subiecte în articol: coronavirus serbia China