x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Și Merkel vrea armată europeană

Și Merkel vrea armată europeană

14 Noi 2018   •   13:30
Și Merkel vrea armată europeană
Sursa foto: DAINA LE LARDIC

Cancelarul german, Angela Merkel, a propus marţi, într-un discurs în Parlamentul European, crearea la un moment dat a „unei veritabile armate europene”, la scurt timp după o controversă puternică pe acest subiect între preşedintele american, Donald Trump, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Mai mult, Merkel a cerut și „constituirea unui consiliu de securitate european”, scriu AFP, dpa şi Reuters. „Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită să ajungem într-o zi la o veritabilă armată europeană”, a declarat Merkel în plenul PE de la Strasbourg. Săptămâna trecută, preşedintele francez a propus crearea unei armate europene pentru protejarea bătrânului continent, menționând necesitatea „de protecţie în faţa Chinei, a Rusiei şi chiar a Statelor Unite ale Americii”. Apelul lui Macron, care reflectă o direcţie mai largă de gândire la nivelul UE, l-a iritat pe Donald Trump. El a calificat sugestia lui Macron drept „foarte insultătoare” și i-a invitat pe europeni să-și plătească mai întâi datoriile pe care le au față de SUA în cadrul NATO. .În discursul de marţi, Angela Merkel a propus Parlamentului European și „constituirea unui consiliu de securitate european” pentru întărirea politicii externe a Uniunii Europene. „Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă, în cadrul căruia deciziile importante să poată fi luate mai rapid”, a spus cancelarul german în discursul său din PE privind viitorul Europei.

Foarte probabil, discursul cancelarului Angela Merkel va declanșa proteste vehemente din partea președintelui american, Donald Trump.

 

 

×
Subiecte în articol: angela merkel