x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație inedită în competiția pentru conducerea Organizației Mondiale a Comerțului

Situație inedită în competiția pentru conducerea Organizației Mondiale a Comerțului

08 Oct 2020   •   16:09
Situație inedită în competiția pentru conducerea Organizației Mondiale a Comerțului

În competiția pentru conducerea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au rămas două candidate, ceea ce înseamnă că acest organism va fi condus, pentru prima oară, de către o femeie. Este vorba de sud-coreeana Yoo Myung-hee și nigeriana Ngozi Oknjo-Iweala, a declarat Keith Rockwell, purtătorul de cuvânt al OMC, citat de AFP.

OMC a fost înființată în 1995.  Directorul general trebuie numit printr-un acord consensual al reprezentenților celor 164 de state membre, la începutul lunii noiembrie. 

Ultimul director general al OMC, brazilianul Roberto Azevedo, și-a anunțat brusc demisia la mijlocul lunii mai, în plină criză sanitară, generată de pandemia de coronavirus. Și-a încehiat astfel mandatul cu un an mai devreme, la sfârșitul lunii august. Acesta a invocat motive de ordin familial. Azevedo este inginer și diplomat de carieră. 

În cursă s-au înscris opt candidați, luna trecută. După prima etapă au rămas cinci competitori kenyana Amina Mohamed, nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, sud-coreeana Yoo Myung-hee, fostul ministru britanic al Comerţului, Liam Fox, şi sauditul Mohammad Al-Tuwaijri. Cea de-a doua rundă s-a desfășurat între 24 septembrie și 6 octombrie. Directorii generali nu se rotesc în funcție de zona geografică de unde provin dar opiniile din ultimul timp s-au exprimat în favoarea unui candidat african. 

Candidata sud-coreeană

Yoo Myung-hee are 53 de ani și a fost prima femeie ministru al Comerțului din țara sa. S-a angajat în această instituție publică în 1995, după ce a terminat Facultate de Litere a Universității din Seul. A negociat mai multe acorduri de liber schimb între Coreea de Sud și China. A lucrat la ambasada din Beijing între 2007-2010.

Candidata nigeriană

NgoziOknjo-Iweala are 66 de ani și este economist. A fost ministru de Finanțe în două guverne și tot de două ori a condus Ministerul de Externe al Nigeriei. A lucrat timp de 25 de an la Banca Mondială, între anii 1982-2007. A fost pe punctul de a deveni președintele BM în 2012.

Organizația este pusă la grea încercare din cauza atitudinii ostile a președintelui american Donald Trump și a tensiunilor mondiale provocate de criza economică generată de pandemia de coronavirus. Provocările OMC privesc subiecte stringente, precum conferința ministerială de anul viitor și reluarea negocierilor cu SUA. 
 

×
Subiecte în articol: omc