x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație tensionată între China și Marea Britanie din cauza Hong Kong-ului

Situație tensionată între China și Marea Britanie din cauza Hong Kong-ului

02 Iul 2020   •   11:26
Situație tensionată între China și Marea Britanie din cauza Hong Kong-ului
Sursa foto: pixabay.com

China reacționează la decizia Regatului Unit de a relaxa condițiile de acordare a cetățeniei britanice pentru locuitorii Hong Kong-ului.

"Dacă partea britanică schimbă unilateral regula actuală, aceasta ar însemna o abatere de la propria sa poziţie, precum şi de la dreptul internaţional. Noi ne opunem ferm şi ne rezervăm dreptul de a lua măsuri adecvate", a transmis ambasada Chinei la Londra. 

Marea Britanie a anunţat, ieri, un plan de extindere a drepturilor de imigrare pentru locuitorii din Hong Kong din cauza legii securității naționale, impusă de autoritățile de la Beijing. Aceasta încalcă autonomia fostei colonii britanice. 

Hong Kongul a fost retrocedat Chinei în anul 1997, sub condiția păstrării autonomiei judiciare și legislative a insulei timp de 50 de ani și respectarea libertății cetățenilor. 

Circa 350.000 de locuitori ai Hong Kong-ului au pașaport britanic, număr care s-a dublat însă, de la începutul mișcării de contestare a puterii Chinei, în urmă cu circa un an. 

Toate persoanele născute înainte de anul 1997, respectiv 2,9 milioane de rezidenți, sunt eligibili pentru obținerea cetățeniei UK.

Autoritățile de la Londra au declarat că vor sprijini populația Hong Kongului

 "Flacăra libertăţii este foarte preţioasă şi am dat garanţii acelor oameni, atunci când am părăsit Hong Kong-ul. De aceea vom face tot ce ne stă în puteri pentru a asigura că aceste garanții sunt respectate", a spus Simon Clarke, secretar de stat pentru creșterea regională și administrația locală. 

×
Subiecte în articol: China uk Marea Britanie hong kong