x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soarta Brexitului se află în mâinile UE, afirmă preşedintele Partidului Conservator

Soarta Brexitului se află în mâinile UE, afirmă preşedintele Partidului Conservator

20 Aug 2019   •   11:42
Soarta Brexitului se află în mâinile UE, afirmă preşedintele Partidului Conservator

Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de mai multă flexibilitate cu privire la ''plasa de siguranţă'' legată de frontiera irlandeză întrucât decizia ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar cu sau fără un acord depinde în principal de Bruxelles, a afirmat marţi preşedintele Partidului Conservator, James Cleverly, potrivit Reuters.

''Decizia privind ieşirea noastră cu sau fără un acord este acum în mare parte în mâinile negociatorilor Uniunii Europene'', a declarat Cleverly pentru postul Sky News.

El a adăugat că insistenţa UE asupra aşa-numitei ''plase de siguranţă'' este principalul impediment în ajungerea la un acord.

''Noi vom părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie în orice caz şi cred că recunoaşterea acestui lucru va ajuta negociatorii UE să înţeleagă ce trebuie să facă'', a spus parlamentarul conservator britanic.

''Plasa de siguranţă'' este clauza din acordul negociat de fostul premier Theresa May menită să joace rolul unei poliţe de asigurare pentru prevenirea reintroducerii controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda - ţară membră a UE - şi provincia britanică Irlanda de Nord. 

Această graniţă, cu o lungime de aproximativ 500 de kilometri, va deveni după Brexit singura frontieră terestră între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Premierul britanic Boris Johnson este hotărât ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, indiferent dacă va reuşi sau nu să renegocieze acordul încheiat între fostul premier Theresa May şi Bruxelles.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit