x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc în SUA: COVID-19 reînchide California!

Șoc în SUA: COVID-19 reînchide California!

de Şerban Mihăilă    |    15 Iul 2020   •   08:25
Șoc în SUA: COVID-19 reînchide California!
Sursa foto: Hepta

Media zilnică de aproximativ 8.200 de cazuri de COVID-19, înregistrată săptămâna trecută în California, reînchide cel mai populat stat american, care începuse relaxarea măsurilor impuse de pandemie. Guvernatorul Californiei a ordonat, luni, închiderea activităților în spațiu închis a tuturor barurilor, restaurantelor, cinematografelor și muzeelor. În plus, în 30 dintre cele 58 de comitate ale statului a fost interzisă activitatea în spațiu închis a centrelor comerciale, lăcașurilor de cult, sălilor de fitness, frizeriilor și saloanelor de coafură.

 

Cu 40 de milioane de locuitori, California, cel mai populat stat american, este considerat cea de-a cincea economie a lumii. California a fost și primul stat din SUA care a impus obligativitatea izolării populației la domiciliu, ca măsură de încetinire a răspândirii noului coronavirus. Cea mai mare parte a companiilor, proprietarilor de afaceri și a reprezentanților bisericilor s-au conformat voluntar, permițându-le angajaților să lucreze de acasă și, în cazul lăcașurilor de cult, oficiind slujbele online. Emis la 19 martie, ordinul a fost extrem de lăudat de către oficialitățile din domeniul sănătății, însă a afectat puternic economia, determinând peste 7,5 milioane de persoane să apeleze la ajutorul de șomaj.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, s-a mișcat din nou rapid, redeschizând economia în luna mai, dar la jumătatea lui iunie au existat semne clare că virusul se reaprinde. Săptămâna trecută, media zilnică a celor contaminați de virus a atins 8.211 cazuri, după ce în săptămâna precedentă fusese de „numai” 7.876. Luni, când au fost înregistrate alte 8.358 de noi cazuri și 23 de decese, guvernatorul Newsom a anunțat reînchiderea activităților în spațiu închis a lăcașurilor de cult, barurilor, restaurantelor, cinematografelor, muzeelor, precum și a altor afaceri de pe teritoriul statului. El a afirmat că peste 320.000 de cazuri de COVID-19 și 7.020 de decese au fost înregistrate în California, de la începutul pandemiei, în timp ce la nivelul întregii țări sunt mai mult de 3,3 milioane de cazuri și peste 135.000 de morți.

Dacă la începutul pandemiei California a închis plajele, parcurile naționale și zonele de camping, statul și-a schimbat acum strategia, axându-se pe limitarea activităților în spațiile închise, după ce virusologii au făcut noi descoperiri în privința modului de răspândire a virusului. Newsome se alătură astfel mai multor guvernatori americani, care revin la măsurile drastice de dinaintea redeschiderii generale promovate cu insistență de președintele Donald Trump. La începutul lunii, guvernatorii statelor Arizona și Texas au ordonat închiderea barurilor, cluburilor de noapte, sălilor de sport, cinematografelor și parcurilor acvatice de pe teritoriile pe care le administrează. În Texas, locuitorii sunt obligați să poarte măști în public. Între timp, guvernatorul din New York a anunțat, luni, că persoanele care vin din alte state cu un înalt grad de contaminare cu COVID-19 trebuie să le lase oficialităților datele de contact.

 

Florida – „noul Wuhan al SUA”

 

Concomitent, măsuri dure sunt așteptate și în Florida, devenit „noul Wuhan al SUA”. Într-o singură zi, duminica trecută, în Florida s-au înregistrat 15.299 de cazuri noi, cea mai mare creștere într-un interval de 24 de ore semnalată până acum pe teritoriul american. În acest context, previziunile specialiștilor americani în privința coronacrizei nu sunt dintre cele mai optimiste. Presa de peste Ocean citează diferite rapoarte, care susțin că virusul va mai face ravagii în SUA încă un an, cel puțin.

 

E de datoria noastră, a tuturor, să recunoaștem cu responsabilitate că acest COVID-19 nu va pleca prea curând!

Gavin Newsom, guvernator al Californiei

×