x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania: Pedro Sanchez promite un guvern care merge "într-o singură direcţie"

Spania: Pedro Sanchez promite un guvern care merge "într-o singură direcţie"

12 Ian 2020   •   18:00
Spania: Pedro Sanchez promite un guvern care merge "într-o singură direcţie"

Premierul spaniol socialist Pedro Sanchez promite că guvernul său de coaliţie cu stânga radicală Podemos va merge "într-o singură direcţie", în contextul în care cele două formaţiuni aflate la putere au avut numeroase disensiuni în trecută, potrivit AFP.


"Este un guvern pluralist, un guvern de coaliţie, dar a cărui intenţie fermă este unitatea", a dat el asigurări în faţa presei după ce i-a comunicat oficial Regelui Felipe al VI-lea componenţa guvernului său pe care l-a format joi.

Acest guvern, primul format dintr-o coaliţie de la sfârşitul dictaturii franchiste în 1975, "se va alimente cu idei diferite, dar va merge într-o singură direcţie. Va vorbi pe mai multe voci, dar întotdeauna cu acelaşi discurs", a adăugat el.

Sanchez a promis de asemenea că legislatura va fi una "a dialogului social, teritorial, generaţional" pentru ca Spania, care se confruntă de mai mulţi ani cu o criză separatistă în Catalonia, să fie o ţară "a coexistenţei, şi nu a discordiei şi a surescitării".

Învingător slăbit al alegerilor legislative din noiembrie, Sanchez a fost nevoit să ajungă la un acord de guvernare cu Podemos, în contextul în care, în septembrie, spunea că a avea miniştri de la această formaţiune în cadrul executivului său l-ar împiedica să doarmă.

El a invocat în special caracterul insurmontabil al disensiunilor lor asupra chestiunii catalane.

Liderul Podemos va fi unul dintre cei patru vicepreşedinţi ai guvernului, responsabil cu drepturile sociale.

Guvernul, care urmează să depună jurământul luni, a obţinut marţi votul de încredere al deputaţilor datorită abţinerii partidului separatist catalan ERC.

În schimbul abţinerii, formaţiunea a obţinut de la socialişti o viitoare negociere între guvernele central şi catalan menită a găsi o soluţie la "conflictul politic" în această regiune bogată din nord-estul Spaniei.

Dreapta şi extrema-dreaptă Vox sunt împotriva acestui acord între Sanchez şi o parte a separatiştilor.

Duminică, mii de simpatizanţi ai Vox au manifestat la Madrid şi în alte oraşe ale ţării pentru a denunţa guvernul, pe care îl acuză că "a ajuns în mâinile separatiştilor".AGERPRES

×
Subiecte în articol: pedro sanchez