x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite avertizează Iranul, din cauza atacului asupra petrolierului

Statele Unite avertizează Iranul, din cauza atacului asupra petrolierului

09 Aug 2021   •   20:00
Statele Unite avertizează Iranul, din cauza atacului asupra petrolierului

Administraţia Joseph Biden a avertizat, luni, că Iranul va fi tras la răspundere pentru atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat, în cursul unei sesiuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema siguranţei maritime, desfăşurată online, că membrii comunităţii internaţionale nu vor permite "impunitatea" după atacuri de genul celui care a vizat petrolierul MV Mercer Street, atribuit Iranului.

"Incidentele de acest fel se înscriu în cadrul unei serii de atacuri şi de alte moduri de comportament provocator", a declarat Antony Blinken, citat de Agenţia France-Presse şi de postul France 24.

"Toate naţiunile trebuie să tragă la răspundere statele responsabile. Dacă nu facem acest lucru, va fi alimentat sentimentul de impunitate şi vor fi încurajaţi şi alţii să sfideze securitatea maritimă", a subliniat Antony Blinken.

Statele Unite, Israelul şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul cu dronă asupra petrolierului MV Mercer Street, comis pe 30 iulie în Marea Arabiei, în largul Omanului, şi soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista o "ripostă colectivă" faţă de acest atac. Israelul a anunţat că atacul cu dronă asupra petrolierului a fost comis de Gardienii Revoluţiei din Iran. Premierul Naftali Bennett a avertizat că Israelul este pregătit să acţioneze şi unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atac.

Administraţia Iranului a negat orice implicare în atacarea petrolierului MV Mercer Street şi a avertizat că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului.

Uniunea Europeană a condamnat atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, dar a cerut clarificări privind circumstanţele incidentului şi a pledat pentru evitarea acţiunilor care ar periclita pacea regională. Rusia, un aliat al Iranului, consideră că informaţiile despre incident sunt contradictorii.

×
Subiecte în articol: statele unite ale americii