x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite şi Iranul se acuză reciproc de incidentul militar din Strâmtoarea Hormuz

Statele Unite şi Iranul se acuză reciproc de incidentul militar din Strâmtoarea Hormuz

11 Mai 2021   •   21:00
Statele Unite şi Iranul se acuză reciproc de incidentul militar din Strâmtoarea Hormuz

Statele Unite şi Iranul s-au acuzat reciproc, marţi, de incidentul militar care a avut loc în Strâmtoarea Hormuz în contextul negocierilor pe tema relansării Acordului nuclear iranian, informează agenţia Associated Press.

Departamentul american al Apărării a acuzat Gardienii Revoluţiei din Iran de trimiterea a 13 ambarcaţiuni militare rapide în apropierea unor nave ale Forţelor Navale americane, în Strâmtoarea Hormuz, la intrarea în Golful Persic. O navă militară americană a tras focuri de avertisment, luni, în contextul în care două ambarcaţiuni iraniene se apropiau periculos.

"Navele iraniene se comportau foarte agresiv. Din păcate, acţiunile agresive ale Forţelor Navale din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran nu sunt un fenomen nou", a afirmat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Iranul a respins acuzaţiile Statelor Unite. "Americanii prezintă situaţii false şi au un comportament neprofesionist. Ar trebui să respecte reglementările internaţionale", au comunicat Gardienii Revoluţiei din Iran.

Acesta este al doilea incident de acest tip produs în Golful Persic în ultimele două săptămâni. Pe 26 aprilie, o navă militară americană a tras focuri de avertisment în contextul în care o ambarcaţiune iraniană se apropia de o navă americană de patrulare.

Incidentele intervin în contextul în care Statele Unite şi Iranul participă la negocieri în format multilateral în scopul relansării Acordului nuclear iranian.

Mediafax

×
Subiecte în articol: John Kirby